Zdravlje
19.04.2021.

10 zdravstvenih problema zbog kojih treba da zovete Hitnu pomoć

Svaki put kada se dete požali da mu nije dobro, kad mu pipnete čelo i shvatite da gori, kad povraća ili se previja od bolova, osećaj zabrinutosti je neizbežan, a posebno je teško ako ne možete da procenite koliko je situacija ozbiljna. Za takve prilike zapamtite samo jedno – uvek je bolje da se konsultujete sa lekarom, pa čak i da odete do bolnice gde će vam neko reći da nema razloga za brigu, nego da se kajete što niste reagovali na vreme. To, naravno, ne znači da treba da jurite lekaru ili da pozivate 194 ako se dete zakašljalo, ako mu je pre sat vremena temperatura porasla na 38 stepeni Celzijusa ili ako ima običnu dijareju, već da naučite kako da razlikujete ozbiljna stanja od uobičajenih dečjih boljki koje mogu da sačekaju da se sutra otvori dom zdravlja, a mogu i da prođu same od sebe.

Groznica kod novorođenčadi i beba mlađih od šest meseci

Ako vaše novorođenče ima temperaturu 38 stepeni, a beba mlađa od šest meseci 39 ili više, trebalo bi zvati lekara jer kod njih mogu veoma brzo da se razvije bakterijska infekcija jer im je imuni sistem još uvek nezreo. Roditelji često pretpostavljaju da je njihova beba samo prehlađena, ali prehlada obično ne izaziva temperaturu u ovom dobu. U većini slučajeva lekari Hitne pomoći mogu da daju roditeljima odgovarajuć savet, ali u određenim situacijama beba mora na pregled i dodatne analize.

Uporan sipljiv kašalj ili kašalj koji dovodi do gubitka daha

Kada vaše dete počne da kašlja toliko jako da škripi ili kada ne može da zaustavi, velike su šanse da mu je potrebna terapija za „otvaranje“ disajnih kanala, inhalacija, injekcije kortikosteroida... Ukoliko je dete već imalo napade gušenja, trebalo bi da su mu propisane inhalacije ili upotreba pumpice, a kako ova tegoba može da se javi prvi put bilo kada, budite oprezni. Ako detetu počnu da modre usta i lice, ako počne da se

Povraćanje u mlazevima ili povraćanje koje se ne zaustavlja

Ako dete uporno povraća, čak i kada u želucu više nema sadržaja, kada uzrok može biti bilo šta, od prehlade, preko virusa, do trovanja hranom, što nije lako utvrditi, kao što nije lako obezbediti nadoknadu izgubljene tečnosti i elektrolita. To je, inače, dobar razlog da se dete odvede lekaru, jer će mu možda biti neophodna infuzija, kako ne bi dehidriralo i kako organizam ne bi došao u opasnost.
Međutim, ako dete povraća krv, ako povraća u mlazevima, ako deluje dezorijentisano, ako je želudačni sadržaj zelenkastožut odmah krenite u bolnicu.

Nemogućnost oslanjanja na nogu i šepanje praćeno groznicom

Ako dete odjednom ne može da se osloni na jednu nogu a uz to je iznenada dobilo i visoku temperaturu, valjalo bi posumnjati na ozbiljnu infekciju u zglobu kolena ili kuka. A kako to mogu da procene samo lekari i kako je detetu neophodna hitna antibiotska terapija, najkasnije u roku od 48 sati, kako infekcija ne bi uništila zglob, dete treba hitno odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Iznenadni osip koji prati povišena ili visoka telesna temperatura

Ako se kod vašeg deteta pojavi osip koji izgleda kao tepih od sitnih crvenih tačaka, a prati ga povišena ili visoka telesna temperatura, vodite ga lekaru jer bi ovi simptomi mogli da ukazuju i na ozbiljnu bakterijsku infekciju kakav je meningitis. Za njega je karakteristično da ove crvene tačke ostaju crvene i kada ih pritisnete, pa sklonite prst, dok kod svih drugih osipa crvene tačke pod prstom pobele.

Pad na glavu, udarac u glavu i svaka druga povreda glave

Svaki roditelj će bez oklevanja pozvati Hitnu pomoć ako se dete usled povrede glave onesvesti, ali nijedan neće zasigurno znati šta da radi ako se ponaša sasvim normalno. Osnovna stvar je da se na dete pomno motri najmanje 24 sata, kako bi se na vreme uočilo da li povraća, da li je neuobičajeno pospano, da li je dezorijentisano ili mu iz nosa ili uha cure krv ili limfa, jer su sve to razlozi da ga lekar odmah pregleda. Iako će velika kvrga na čelu svima delovati zastrašujuće, zapravo su daleko ozbiljnije povrede bočnih strana glave. A ako je lobanja blago udubljena, to bi mogao biti znak frakture koja spada u hitna medicinska stanja.

Stolica koja bojom ili konzistencijom odstupa od uobičajene

Ukoliko bebina ili detetova kaka izgleda poput želea od grožđa ili ribizle moglo bi da se radi o presavijanju, začepljivanju ili „uvezivanju“ creva, a to su veoma ozbiljna stanja. Krvava dijareja, s druge strane, može da ukaže na trovanje hranom ili bakterijski gastroenteritis, što nikako nećete znati dok ne odvedete dete u bolnicu gde mogu da mu se urade testovi na niz mogućih bakterijskih i parazitskih infekcija.

Oticanje i bol očnih kapaka sa povišenom telesnom temperaturom

Ako dete ujede neka buba normalno je da mu se naduju očni kapci, ali ukoliko znate da ujeda nije bilo i ako otok prati visoka temperatura, treba posumnjati na orbitalni celulitis, ozbiljnu infekciju koja se proteže od sinusa do dela lobanje u koji su usađene oči. U slučaju ove infekcije, prvo će očni kapak postati crven i natečen, a onda će u roku od nekoliko sati celo oko početi da se kolači i da se teško pomera. Ovo stanje zahteva primenu antibiotika u bolničkim uslovima, pa ne bi valjalo da se gubi dragoceno vreme za lečenje.

Snažni i oštri bolovi u stomaku koji traju duže od dva sata

Bol sa desne strane abdomena, koji se pogoršava kada se dete pomera, kada hoda i kada ustaje, obično ukazuje na upalu slepog creva. Ifekcija u slepom crevu uzaziva upalu tkiva stomaka, a bol često počinje oko pupka, a završava se u donjem desnom kvadrantu abdomena. S obzirom na to da upaljeno slepo crevo može da perforira i da izazove ozbiljne komplikacije opasne po život, važno je da dete što pre stigne do lekara.

Krvarenje koje ne prolazi spontano i koje ne može da se zaustavi

Obično se krvarenja kod dece vezuju za nosić, za posekotine, oderotine i druge mehaničke povrede, ali se obično s pravom očekuje da krvarenje spontano prestane za jako kratko vreme. Međutim, u slučajevima kada je krvarenje jako, neuobičajeno snažno ili ako traje duže od pola sata, neophodno je ukazati lekarsku pomoć detetu i, ako je moguće, utvrditi zašto krvarenje nije spontano prestalo.
Foto: verywellhealth.com, npr.org, todaysparent.com, verywellhealth.com, obesitydoctor.in

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina