Zdravlje
26.03.2021.

Dečje gliste ne napadaju samo decu. Prenose se i na odrasle

Dečja glista je parazit koji se veoma često javlja ne samo kod mališana već i kod odraslih. Čak svako deveto dete u nekom periodu odrastanja susretne se sa ovim problemom, najčešće u predškolskom i mlađem školskom uzrastu. 

Da bi se dete zarazilo, dovoljno je da posle igre u parkiću ili pesku ne opere dobro ruke i potom ih stavi u usta ili uzme hranu. Na taj način jajašca, koja nisu vidljiva golim okom, ulaze u organizam i nije neophodan kontakt sa životinjama, kako se misli. Ovi paraziti obično su bele boje, dužine 5-10 mm i nastanjuju donji deo probavnog sistema. Njihov životni ciklus od jajašceta, preko larve i odrasle gliste do polaganja novih jajašaca je između dve i šest nedelja. Tokom noći, dok dete spava, ženka parazita izlazi do analne regije i tu polaže jajašca. To uglavnom izaziva svrab na koji se dete žali, što je jedini pokazatelj da je parazit prisutan u organizmu. Na sobnoj temperaturi jajašca mogu da opstanu i do tri nedelje pa se lako mogu naći i na posteljini, odeći, nameštaju, igračkama i drugim predmetima koje dete koristi pa se tako lako mogu preneti dalje na druge ukućane ili pak vršnjake u vrtiću i školi.

Sem svraba u analnom području gliste ne izazivaju dodatne simptome, a retko, ukoliko je problem duže prisutan, mogu se javiti bolovi u stomaku, mučnina, gubitak apetita i loše napredovanje deteta tj. gubitak na težini. Da bi se potvrdilo prisustvo parazita i da bi se odredila terapija, potebno je uraditi perianalni bris koji se razlikuje od klasičnih briseva po tome što se uzima uz pomoć posebne selotejp trake, pre prvog odlaska deteta u toalet. Taj uzorak pregleda se pod mikroskopom kako bi se utvrdilo prisustvoj jajašaca koja nisu vidljiva golim okom, za razliku od odraslih parazita. U nekim slučajevima, dešava se da roditelji u stolici deteta primete odrasle parazite. 

Ukoliko se dokaže njihovo prisustvo,dete ne sme da se vraća u kolektiv do potpunog oporavka i negativnog brisa. Terapija koja se sprovodi je jednostavna ali je moraju poštovani svi članovi porodice. Uzimaju se dve pojedinačne doze leka pa se nakon druge doze ponavlja bris. Takođe, dok sve dok rezultiati ne budu negativni, higijena mora biti na visokom nivou, posteljina se mora češće prati, kao i peškiri i predmeti koje dete koristi Na taj način sprečavate da se zaraza ponovi.
foto: pixabay, childrens.com, cmgdoctors.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno