Zdravlje
05.03.2021.

Da li je hrkanje kod dece razlog za zabrinutost i paniku

Hrkanje je veoma neprijatna pojava koja najčešće ne predstavlja veću opasnost po zdravlje, ali je uznemirujuća za osobu koja spava pored hrkača. U većini slučajeva se ovaj problem vezuje za starije ljude, a javlja se i kod dece. 

Mali broj osoba sa ovim problemom se javlja lekaru za pomoć. Međutim, kada su u pitanju deca i ako problem traje duže i kada nema znakova infekcije gornih disajnih puteva, trebalo bi potražiti savet otorinolaringologa. Hrkanje najčešće kod dece kreće čim utonu u san, različitog je intenziteta i ponekada je praćeno i apnejama tj. kratkim prekidima u disanju, pa stvara veliku zabinutost kod roditelja koji u strahu dežuraju u dečjoj sobi.
Opstrukcija gornjih disajnih puteva usled koje se javlja hrkanja kod dece, najčešće nastaje zbog uvećanih krajnika kao i anatomskih struktura gornjih disajnih puteva. Uvećanje trećeg krajnika je najčešći uzrok opstrukcije gornjih disajnih puteva kod dece i samim tim otežanog disanja i hrkanja, a povećanje telesne mase može dodatno doprineti ovom problemu. 

Loše i isprekidano disanje tokom sna dešava se i sezonski, ukoliko je dete sklono alergijama ili virusnim infekcijama i upalama nosne služnice. Češće je kod dece koja imaju devijaciju nosne pregrade ili polipe u nosu i sinusima. Mališani koji hrču često pate od loše koncentracije, nepažnje, hiperaktivnosti, glavobolje u predelu čela, noćnih mora i učestalih infekcija gornjih disajnih puteva.
Najčešće nakon što se razvoj kod dece zaokruži, pa se prošire gornji disajni putevi i krajnici ne zauzimaju više toliko prostora, dolazi i do rešavanja ovog problema. Kod neke dece, lekari mogu preporučiti i operaciju tj. uklanjanje trećeg krajnika. 

Ukoliko je ova tegoba izraženija i traje duže vreme, mora se tretirati i rešavati kako ne bi dovela do drugih ozbiljnijih, hroničnih problema u kasnijem dobu. Stoga je najbolje da zakažete pregled kod pedijatra ili otorinolaringologa kako bi se utvrdilo šta tačno stoji iza hrkanja i koja terapija pomaže.
foto: pxhere, hompath.com, adamsdentalnj.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno