Zdravlje
04.02.2021.

Alergeni se kriju i u dečjoj sobi, a evo kako možete da ih se rešite

Kako bi dete imalo miran san, njegova soba treba da bude njegova oaza mira i sigurnosti. Međutim, često se neki od najčešćih uzroka alergija, kao što su grinje, skupljaju upravo u krevetu. Dečja soba obično je puna plišanih igračaka, na podu se najčešće nalazi mekani tepih, pa još ako imate kućnog ljubimca, eto idealne podloge za razmnožavanje alergena. Međutim, situaciju možete značajno poboljšati i napraviti zdraviju okolinu za detetov boravak i san.

Grinje su najčešći izazivači alergija jer ih ima na gotovo svim vlaknastim materijalima, od posteljine do tepiha. Hrane se organiskim materijama, a ubija ih direktno izlaganje Sunčevoj svetlosti. Oni su jedan od najčešćih uzročnika astme i alergijskih oboljenja. Kod dece koja su alergična na grinje kijanje, suzenje očiju i slični simptomi pogoršavaju se u kući, u blizini jastuka, kreveta, prekrivača ili tepiha u kojima žive grinje. S njima ćete se lakše boriti ako predupredite stvaranje nereda i gomilanja stvari i krpenih igračaka. Zabranite detetu da ih nosi u krevet dok se dobro ne operu, posebno ako ima problema sa alergijom. 

Dok se situacija ne smiri, ako je potrebno, izbacite tepihe i zavese iz dečje sobe. Neophodno je da najmanje jednom nedeljno presvlačite posteljinu i da je perete na minimum 60 stepeni, da redovno usisavate podove i brišete prašinu.
Izbegavajte nagomilavanje detalja, sitnica i ukrasa po policama koje će biti dodatni sakupljači prašine, a ako razmišljate da nabavite kućnog ljubimca, odlučite se za ribice. Ukoliko već imate psa ili mačku, vodite računa o njihovoj higijeni i podsećajte decu da nakon igranja sa njima ne dodiruju kosu i lice. Neka deca čak vole i da ponekada spavaju sa kucom ili macom, međutim, ovu naviku treba u potpunosti eliminisati kako se njihove dlake ne bi zadržavale na posteljini.
Naučite dete da oblači pidžamu neposredno pre ulaska u krevet kako ne bi usput pokupilo neku dlaku ako sedi u dnevnoj sobi pored ljubimca ili se igra na tepihu. Odeću koju je nosilo, najbolje je da ostavi u drugoj prostoriji. 

Plesni su drugi najveći izazivač alegrije koja može biti veoma slična prehladi. Dobra odbrana protiv plesni je da se smanji vlažnost prostorije. Bitno je zato da se vlažni peškiri u kupatilu redovno suše čak i u toku dana ako je potebno, a da se prljava ili znojava odeća suši na terasi i potom drži u zatvorenoj korpi za veš. Takođe, dobro je da proverite sve zidove kako biste utvridili da negde nema kondenzacije i curenja, kao i da redovno provetravate prostorije, posebno kupatilo i dečju sobu. 

I brojni insekti, među kojima su i neki izazivači alergija i alergijskih reakcija, mogu da nasele detetovu sobu, posebno ukoliko u njoj često jede ili nešto gricka. Zabranite unošenje hrane u sobu i, ukoliko primetite mrava ili neku drugu bubicu, temeljno očistite sobu, a potom uradite dezinsekciju.
foto: learn.allergyandair.com, pxhere, letsfamily.es

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina