Zdravlje
17.09.2020.

Evo šta sve treba da znate o odbrambenoj moći organizma

Često u svakodnevnom razgovoru, naročito od proglašenja pandemije kovid-19, koristimo reč „imunitet“ i fraze kao što su „jak imunitet“ ili „pad imuniteta“, a da mnogi od nas i ne razumeju njeno pravo značenje. Imunitet se može definisati kao sposobnost organizma da se odupre i odbrani od virusnih, bakterijskih, gljivičnih infekcija, različitih bolesti i drugih vidova biološke i hemijske opasnosti.


Nauka razlikuje dve vrste imuniteta – urođeni i stečeni. Urođeni imunitet je nešto sa čime se rađamo i on predstavlja našu prirodnu barijeru i prvu liniju odbrane, što znači da je prisutan i pre pojave izazivača imunog odgovora (antigena) i na njih reaguje isto - nespecifično. Stečeni imunitet se, međutim, razvija postepeno i specifično reaguje na svaki antigen, pamteći svaki kontakt, što omogućava pokretanje imunog odgovora i odbranu organizma čak i mnogo godina nakon prvog susreta sa određenim antigenom.


Kada dođe do slabljenja imuniteta telo postaje izloženo brojnim bolestima i zarazama, odnosno ne uspeva da se izbori sa infekcijama, što može dovesti do ozbiljnih posledica. Zbog toga je neophodno posvetiti pažnju svom imunom sistemu kako bi on bio u stanju da na pravi način odreaguje kada dođe u kontakt sa uzročnicima bolesti. Evo, za početak, nekoliko važnih stvari koje govore mnogo o našem o imunitetu:

Antigeni i antitela
Antigeni su uzročnici našeg imunog odgovora, sve ono što aktivira naš odbrambeni mehanizam. To su zapravo molekuli koji se nalaze kao deo bakterija, virusa, parazit, alergena i koje nas organizam prepoznaje kao napadača. Kao odgovor na napad, jedna od reakcija našeg imuniteta je i stvaranje antitela koja zapravo vezuju te antigene (napadače) i na taj način ih neutrališu. Postoji nekoliko klasa antitela a to su: IgM ,IgG, IgA, IgE i IgD. Zato kad posumnjamo da se radi o nekoj određenoj infekciji, možemo tražiti i nalaz antitela.

B limfociti
Oni nemaju sposobnost da sami uđu u inficirane ćelije, već proizvode antitela, koja se vezuju za različite antigene (npr. bakterije), a zatim šalju signal fagocitima (specijalizovanim ćelijama „čistačima”) da te komplekse antigen-antitelo unište.

T limfociti
Bore se direktno protiv infekcija, ubijajući uzročnike, ali i indirektno stimulišući B limfocite da stvaraju antitela.

CRP - C reaktivni protein
On se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi koristi se kao značajan biohemijski parametar za mnoga stanja. Na osnovu vrednosti C reaktivnog proteina može se proceniti stepen upalnog procesa u organizmu. Koristan je i u proceni napredovanja bolesti i delotvornosti određene terapije. Skok CRP-a je alarm da nešto u organizmu nije kako treba i da je potrebno uraditi dodatne analize. Povišen je kod infekcija, naročito bakterijskih, reumatoidnog artritisa, zapaljenjskih oboljenja creva, upale pluća, tuberkuloze, reumatske groznice, malignih oboljenja...

I Imunokind je vaš veliki saveznik
Uz mere opreza, najvažnije je jačanje dečjeg imuniteta, a to se, između ostalog, postiže korišćenjem kompeksnog homeopatskog leka Immunokind. Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema Immunokind povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, a simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene. Immunokind povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, i dece predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.
Promo tekst
Foto: wellnessmama.com, fox13now.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina