Zdravlje
27.08.2020.

Naučite da razlikujete simpome alergije i koronavirusa

Poslednji podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su koncentracije polena ambrozije već u crvenoj zoni, da nadmašuju dozvoljene vrednosti i da osobe alergične na polen ove biljke osećaju veoma snažne tegobe. Dodatni problem ove godine predstavlja činjenica da se mnogi simptomi alergije na ambroziju poklapaju sa simptomima kovid-19 infekcije, što one koji se ranije nisu sreli sa alergijom može da zbuni.

Simptomi koji se preklapaju su sekrecija iz nosa i kijanje, s tim da se ono kod alergija obično javlja u salvama. Kod alergije se često javlja svrab nosa, usana, očiju zbog čega pacijenti guraju nos dlanom ruke kako bi ga obrisali ili ublažili svrab, a taj pokret se naziva „alergijski pozdrav“. Među zaraženima virusom korona ne javljaju se svrab i suzenje očiju, dok su kod alergija oni nezaobilazni.

Gubitak mirisa je povezan sa najizraženijim simptomima alergije, u smislu zapušenosti nosa, a kod infekcije kovid 19 infekcije gubitak mirisa je vrlo nagao i potpun. Što se tiče gubitka čula ukusa, on se gotovo nikada ne javlja u slučaju alergije. Zajednički simptomi mogu da budu i osećaj nedostatka vazduha, ali se kod alergija ovaj simptom javlja povremeno u napadima, dok kod kovida 19 ima tendenciju da se javi naglo i da se ne smiruje.

Kod pacijenata sa alergijama može da se javi i umor kao posledica lošeg sna, ali nije toliko jako izražen niti je praćen malaksalošću i bolovima u mišićima. Kada je reč o bolu u grlu, on je tipičan za infekciju kovidom, ali ne i za alergije. Takođe, u slučaju alergije ne javlja se povišena telesna temperatura, dok je kod kovida vrlo česta i može da bude udružena sa mučninom i dijarejom.
Naravno, ne može u potpunosti isključiti da pacijenti sa alergijskim rinitisom dobiju i kovid-19. Zato, ukoliko niste sigurni da li se kod vas radi o infekciji ili alergiji, najbolje je da sprovedete sve mere zaštite kako ne bi ugrozili svoje ukućane i da se obavezno javite lekaru.

Međutim, ako ste sigurni da imate alergiju na ambroziju, uzmite „Polinol“ kako bi u jeku sezone simptomi alergijske kijavice bili blagi ili čak izostali. Ovaj nemački homeopatski lek nalazi se u slobodnoj prodaji u apotekama u Srbiji. To su tablete, potpuno prirodnog sastava zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine. Lek se uzima tri puta dnevno, tako što ćete ga otopiti u ustima, a deci možete da ga rastvorite u kašičici vode. Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može se uzimati tokom cele sezone trajanja alergija, dokle god postoje simptomi.
Promo tekst
Foto: fox13now.com, mainlineparent.com, pertonacademy.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno