Zdravlje
19.08.2020.

Upoznajte polen ambrozije. On je kriv za sve vaše muke

U Srbiji oko 400.000 osoba boluje od alergijskog rinitisa, svaka peta pati od alergije na ambroziju, a među obolelima je između 15 i 17,5 odsto dece. Kod osetljivih osoba organizam burno reaguje na polen, jer ga prepoznaje kao napadača i aktivira odbrambene mehanizme, pa se javljaju kijavica, konjuktivitis, otežano disanje i kašalj. Za kijavicu je, osim bistrog sekreta, karakterističan i jak, dosadan svrab u nosu, a za konjuktivitis svrab, peckanje, crvenilo i pojačano suzenje očiju, kao i otečenost kapaka.

Alergena svojstva polena potiču od hemijskih jedinjenja koja se nalaze na površini i unutar samog polenovog zrna. Na primer, kod ambrozije je utvrđeno šest alergenih proteina. Kad polenovo zrno dođe u kontakt sa vlažnom sluznicom, oslobađa biološke aktivne supstance, koje dovode do senzibilizacije i reakcije pacijenta na taj polen. U prirodi polen se može prenositi na različite načine - vetrom, preko životinja i vodom. Rasprostiranje polena pomoću vetra je najveći problem za većinu alergija, jer ne postoji način da se spreči njegovo širenje i prisustvo u vazduhu.

Na području Srbije postoje tri maksimuma koncentracije polena u vazduhu:

  • Ranoprolećni (drveće i žbunje)
  • Letnji (trave)
  • Letnje-jesenji (korov)

Svim osobama alergičnim na polen ambrozije preporučuje se da borave u zatvorenim prostorijama u prepodnevnim satima, kada kada je koncentracija polena u vazduhu najveća, da se u šetnju po prirodi i na sportske aktivnosti na otvorenom ide samo posle kiše, kada je koncentracija polena najmanja. Kosu valja prati svakog dana kako bi se sprao polen. Uz to je važno da se redovno uzima terapija koju je lekar odredio, ali treba imati na umu da je homeopatija pokazala sjajne rezultate u ublažavanju tegoba koje prate alergije.

U apotekama u Srbiji u slobodnoj prodaji se može kupiti nemački homeopatski lek „Polinol“. To su tablete, potpuno prirodnog sastava zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine. Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice – začepljen nos, naročito dugo i dosadno kijanje i curenje iz nosa, suvi kašalj, svrab i crvenilo očiju koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti – dovoljno je da se homeopatski lek uzima tri puta dnevno. Tablete se jednostavno otapaju u ustima ili za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode.
Promo tekst
Foto: verywellhealth.com, mitchell.com, gds.ro

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno