Zdravlje
06.08.2020.

Ako mama ima koronu, sme da doji, ali ne sme nešto drugo

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije saopštili su pre nekoliko dana da se koronavirus ne prenosi mlekom i da majke koje su zaražene smeju slobodno da doje, što je juče prokomentarisao naš epidemolog dr Predrag Kon. On smatra da je preporuka izdata zato što se opravdano pretpostavlja da tim putem ne može da dođe do zaražavanja i da majka koja ima kovid-19 mora tokom dojenja i svakog drugog kontakta s bebom da nosi masku, najbolje duplu, i da ćuti.

– Ovaj virus se prenosi respiratornim putem, što znači da beba ne bi trebala da bude izložena kapljicama. I majke koje imaju grip i neku drugu respiratornu infekciju mogu slobodno da doje, čak i sa temperaturom od 39 stepeni, ako imaju snage – objasnio je dr Kon.
A sa njim se slaže i prof. dr Temitope Aveleva (Temitope Awelewa), pedijatar, profesor pedijatrije na Univerzitetu u Ajovi, članica Odeljenja za dojenje Akademije za pedijatriju u Ajovi. Ona misli da je najvažnije da se mama oseća dovoljno dobro i da je dojenje i angažovanje oko bebe ne iscrpljuje i i ne odlaže njen oporavak od korone.

– Suštinski, ako mama nema tešku kliničku sliku i ako ne pije lekove koje su kontraindikovani za dojenje, a to će joj već reći lekar, sve će se svesti na pojačanu higijenu. Kažem pojačanu, jer se besprekorna higijena svakako podrazumeva kada u kuću unesete novorođenče. Pre svakog podoja mama mora temeljno da opere ruke toplom vodom i sapunom, i da stavi sterilnu hiruršku masku ili, još bolje, dve – objašnjava dr Aveleva.
Iako će joj to teško pasti, dodaje doktorka, mama ne treba da peva bebi, da joj priča i, naravno, da je ne ljubi ni preko maske, a naročito ne bez maske.

Ako mama ima temperaturu, ako kašlje, slaba je i oseća se loše, trebalo bi da se izmlaza, a da bebu maminim mlekom i kašičicom hrani neko od ukućana. Izmlazanje je izuzetno važno za održavanje laktacije, a posebno je bitno prvih dana i nedelja bebinog života.
– I izmlazanje mleka, bilo da se to radi ručno ili pumpicom, zahteva besprekornu higijenu, možda još striktniju nego kad mama doji. Ruke se peru najmanje 30 sekundi toplom vodom i sapunom, peru se grudi, ali i posude za sakupljanje mleka, a podrazumeva se i da osoba koja hrani bebu mora da poštuje stroga higijenska pravila – kaže doktorka.

Ona dodaje da ne bi bilo loše i da ostali članovi domaćinstva, iako nemaju pozitivan test na kovid-19 i simptome, u kontaktu s bebom nose maske, a svakako im preporučuje da ruke peru pre i posle kontakta sa detetom i redovno dezinfekciju sve površine koje je koristila mama. Normalan kontakt s bebom, bez maske i sa puno poljubaca, zagrljaja i uspavanki, mama može da ostvari čim joj stigne negativan test, osim ako joj lekari ne preporuče drugačije.
A onda... Onda će ona i njeno čedo nadoknaditi sve propušteno.
Foto: healthline.com, momlikeyoumeanit.com, pexels,nytimes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina