Zdravlje
16.07.2020.

Nabavite maske i za decu. Korona sada izaziva težu kliničku sliku

„Maske bi trebalo da nose i deca jer se pokazalo da i najmlađi u ovom, drugom piku prvog talasa kovida-19 imaju težu kliničku sliku nego u martu i aprilu“, preporučili su juče članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i naglasili da decu ne treba izlagati povećanom riziku, ne voditi ih na mesta gde ima više ljudi, u redove, u zatvorene objekte. Od petka će nošenje maski u zatvorenom prostoru biti obavezno u čitavoj zemlji, a na otvorenom ako ne možete da obezbedite distancu od najmanje metar i po. Osim toga, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Ove nove mere će važiti od sutra, iako je zbog ozbiljnosti situacije bilo logično da su na snagu stupile odmah kako bi se što pre zauzdalo širenje koronavirusa. U ovom trenutku važno je da svako od nas pokaže daleko veći stepen lične odgovornosti, da pratimo simptome, naročito one koji se javljaju kod dece jer kijanje i suv kašalj, bol u grlu, povišena temperatura i malaksalost ne moraju da ukazuju na koronu. Međutim, ako se tome pridruže gubitak čula mirisa i ukusa, kratak dah, vodenaste stolice, velike su šanse da je reč o koroni, a ne o nekom od drugih aktuelnih virusa.

Kijavica može da se javi i usled alergije, ali i pod uticajem velike teperaturne razlike između spoljašnje i unutrašnje sredine, odnosno vrelog asfalta i klimatizovane prostorije i automobila. Kašalj je nekad posledica konzumiranja hladnih napitaka i sladeleda, ali se kašalj izazvan koronavirusom razlikuje od toga. On je suv, traje najmanje tri dana i prati ga temperatura koja ne može da se obori, malaksalost i nedostatak daha, zbog čega dete treba odvesti lekaru.
Foto: sciencenews.org, bassadvancedurgentcare.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno