Zdravlje
29.06.2020.

Ovo je sve što treba da znate o mlečnim zubima. Čak i više od toga

Kada je reč o nicanju prvih mlečnih zuba, ne postoji pravilo koje važi za sve. Najčešće se to dešava negde oko bebinog šestog meseca i prvo niče jedna od donjih jedinica, zatim gornje jedinice i dvojke. Potom niču donje dvojke, a prate ih prvi kutnjaci, dok očnjaci niču na kraju. Najvažnije je da ne pravite dramu ako je bebi vaše drugarice zub nikao sa šest meseci, a vaš mezimac sa devet meseci nema još nijedan. Ako ipak ne možete da se smirite porazgovarajte sa dečjim stomatologom.


Mlečni zubići zauzimaju manje mesta

Mlečnih zuba ima ukupno dvadeset. Oni vremenom ustupaju mesto stalnim zubima, kojih ima trideset dva. Stalni zubi dolaze na mesto mlečnih, a preostali se smeštaju u predeo vilice iza dela koji su zauzimali mlečni zubi. Deca različito reaguju na izbijanje zubića. Neke bebe i ne osete rast prvog zuba, dok je kod neke dece taj proces praćen uznemirenošću, lokalnom osetljivošću, promenom raspoloženja i pojačanim lučenjem pljuvačke. Takođe, moguć je i smanjen apetit, pojava crvenila na obrazima, loš san, a ponekad i blaga temperatura i osip po telu.


Karijes se brzo razvija zbog tanke gleđi

Osim po broju, mlečni zubi se od stalnih razlikuju po veličini, njihove krunice su manje i kraće od krunica stalnih zuba, jer je i usna duplja deteta u tom periodu manja. Sa rastom i razvojem vilica povećava se prostor za smeštaj zuba, a samim tim su i stalni zubi većeg obima. Mlečni zubi su belji od stalnih, jer je njihova gleđ manje providna i slabije mineralizovana od gleđi stalnih zuba. Gleđ i dentin mlečnih zuba su veoma tanki, mnogo tanji od gleđi i dentina stalnih zuba, zbog čega se karijes na njima veoma brzo razvija.


I mlečne zube treba da vadi zubar

Nekoj deci krenu da se klate mlečni zubi njoš u predškolskom uzrastu. Kada do toga dođe, najbolje je da ih odvedete u stomatološku ordinaciju kako bi im stomatolog izvadio zub. Ne preporučuje se da deci sami vadite zube, jer to može da im stvori strah i neprijatnost, a može i da se razvije infekcija. Ako je vaše dete odlučno, moguće da će samo povaditi većinu svojih zuba. U tom slučaju rana treba da se održava čistom i da se povede računa o zdravijoj ishrani.


Svi zubići moraju da se popravljaju

Popravka mlečnih zuba podrazumeva saniranje karijesa specijalnim plombama koje su predviđene za decu. I što je najvažnije, uvek imajte na umu da redovne stomatološke kontrole, adekvatna nega, kao i rana popravka oštećenih zuba imaju veliku važnost kako za oralno, tako i celokupno dečje zdravlje.


Dentokind olakšava nicanje i rast zuba

Nicanje zubića zna da bude veoma bolan proces i najčešće je traumatičan i za bebu i za roditelje. Što je najgore, ova faza sledi odmah nakon faze grčeva i ume da traje i po nekoliko meseci. A roditelji dobro znaju koliko je to neprospavanih noći, suza, plača. U jednoj kliničkoj studiji sprovedenoj u Rusiji tokom 2009, u kojoj je učestvovalo 200 dece, utvrđena je bezbednost i efikasnost primene homeopatskog leka „Dentokind“. Tablete se rastvaraju u kašičici vode ili se direktno daju detetu da ih otopi u ustima.
Promo tekst
Foto: mamanatural.com, davidmcguire.com, parenting.firstcry.com, regon-region.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno