Zdravlje
27.01.2020.

Kako da se efikasno zaštitite od virusa koji trenutno haraju?

Više od 200 različitih vrsta virusa može da izazove prehladu i to tako što se prenose vazdušnim i kapljičnim putem. U vazduh dospevaju kašljanjem i kijanjem, a mogu se preneti i putem dodira i prljavih ruku. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih stvari o kojima svakodnevno treba voditi računa kako bi se smanjio rizik od prehlade.


Virusi ponekad mogu da prežive na zatvorenim površinama i duže od sedam dana. Generalno, virusi opstaju duže na vodootpornim površinama, poput nerđajućeg čelika i plastike, nego na poroznim površinama, poput tkanina i tkiva. Međutim, iako se pokazalo da virusi prehlade opstaju na površinama nekoliko dana, njihova sposobnost da izazovu infekciju brzo se smanjuje i oni često ne prežive duže od 24 sata.

Većina virusa koji izazivaju prehladu opstaje na rukama samo kratko vreme. Neki traju samo nekoliko minuta, ali problem je što 40 odsto rinovirusa, koji izazivaju prehlade, ostaju zarazni na rukama i posle sat vremena. Respiratorni sincicijski virus (RSV), još jedan virus koji može izazvati ozbiljne bolesti kod dece, uspeva da preživi na radnim površinama i ručicama vrata do šest sati, na odeći i tkivima 30 do 45 minuta, a na koži do 20 minuta.

Britanska nacionalna zdravstvena služba za zaštitu od širenja virusa izdala je sledeće preporuke:

  • Vodite računa da i vi i vaše dete redovno perete ruke, posebno nakon odlaska u toalet, pre rukovanja hranom i posle kašljanja, kijanja ili brisanja nosa. Punih dvadeset sekundi trljanja ruku sapunom jeste sve što je potrebno da bi se virusi skinuli sa kože. Ako niste u mogućnosti da ruke operete vodom, izaberite sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola.
  • Takođe, izbegavajte dodirivanje nosa, usta i očiju, kao i grickanje noktiju. Isto savetujte vašim mališanima.
  • Češće brišite površine od nerđajućeg čelika, plastike i sličnih tvrdih površina sredstvima na bazi alkohola, jer to su mesta gde virusi najduže žive.
  • Peškire, odeću i druge tkanine koje mogu biti u kontaktu sa virusima perite na temperaturi od 60 stepeni i više.
  • Što češće provetravajte prostorije u kojima boravite.

Promo tekst
Foto: DHU

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno