Zdravlje
07.11.2019.

Da li i vi spadate u one roditelje koji selektivno veruju lekarima

Iako nas od sezone gripa dele najmanje dva meseca, u svim domovima zdravlja u Srbiji pre tri nedelje počela je vakcinacija protiv ove infektivne bolesti koja je prošle godine odnela 60 života. Za zaštitu stanovništva nabavljeno je 290.400 doza četvorovalentne vakcine francuskog proizvođača „Sanofi Paster“, koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.


Pravo na besplatnu vakcinu imaju trudnice, sve osobe starije od šest meseci sa hroničnim bolestima srca i pluća, uključujući i astmu, bubrežni bolesnici, osobe sa neurološkim poremećajima, transplantirani pacijenti, osobe sa oslabljenim imunitetom i poremećajima metabolizma u koje spadaju dijabetičari i gojazne osobe.
Građanima, a posebno ugroženim kategorijama stanovništva, preporučuje se da vakcinu prime što pre, jer je za aktiviranje imunološkog sistema za borbu protiv gripa potrebno nekoliko nedelja, mada mogu da se vakcinišu i kasnije. Najvažnije je da se prva doza primi pre nego što se virus izoluje.

Pacijenti koji se prvi put vakcinišu, a među njih spada većina mališana, treba da prime dve doze s razmakom od mesec dana


Revakcina se daje samo jednom, a svake sledeće godine prima se samo jedna doza. Zbog roditeljskog straha od neželjenih dejstava vakcine, pedijatri naglašavaju da rizik skoro da i ne postoji ukoliko je dete zdravo u trenutku vakcinacije. Reakcije se u tom slučaju svode na crvenilo i otok na mestu uboda koji spontano prolaze za dan-dva. Kod manjeg broja dece mogu da se jave blaga kijavica i kašalj, kao i blago povišena temperatura, ali i u tim slučajevima sve tegobe prolaze same od sebe za nekoliko dana bez lekova.
Ozbiljne komplikacije su izuzetno retke, uključujući i alergijske reakcije. One se javljaju samo kod dece koja su alergična na jaja, pa se zato ona i ne vakcinišu.
Foto: medicalnewstoday.com, infectiousdiseaseadvisor.com, childrens.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno