Zdravlje
23.10.2019.

Povišena temperatura nije bolest, ne posežite odmah za lekom

Povišena telesna temperatura je najčešći simptom brojnih stanja i oboljenja kod dece, od najranijeg uzrasta, pa do tinejdžerskog doba. Može da se javi zbog nicanja prvih zuba, kao simptom prehlade, bilo koje virusne i bakterijske infekcije, kod upale pluća ili mnogih drugih bolesti. U najvećem broju slučajeva povišena telesna temperatura je prvi signal da se u organizmu nešto dešava, što može da olakša i ubrza dijagnostikovanje početka bolesti.


Najlakši i najčešći metod merenja telesne temperature je aksilarni, odnosno stavljanje toplomera ispod pazuha, u suvu pazušnu jamu, iako mnogi roditelji preferiraju držanje toplomera u ustima i korišćenje tračica za čelo. Najpouzdaniji rezultati dobijaju se kada se temperatura meri na prazan stomak i najmanje jedan sat nakon bilo kakve aktivnosti. Inače, smatra se da je merenje digitalnim toplomerima brže, lakše i bezbednije od merenja temperature staklenim toplomerima.


Raspon normalne temperature varira i zavisi od načina merenja. Normalna temperatura kod male dece, merena ispod pazuha, kreće se u rasponu od 36,6 do 37,2 stepeni Celzijusovih i menja se tokom dana i u zavisnosti od nivoa aktivnosti. Temperatura do 39 stepeni smatra se srednje povišenom, a visoka je svaka temperatura koja premašuje 39 stepeni. Međutim, najbitnije je opšte stanje deteta. Ima dece koja normalno funkcionišu i sa temperaturom od 39 stepeni, ali i mališana koji klonu već sa 37,5 stepeni, a pedijatri naglašavaju da se ona ne obara dok ne pređe 38,5.



Evo šta treba da radite kad detetu skoči temperatura:

  • Hidrirajte ga – što češće mu nudite vodu, čaj ili nezaslađenu limunadu.
  • Korigujte ishranu – izbacite teške obroke i umesto njih detetu dajte prepečeni hleb, supice, čorbice, sveže voće…
  • Razgolitite ga – ne pretopljavajte ga kako bi se koža neometano hladila.
  • Umirite ga – postarajte se da dete miruje jer će mu u suprotnom temperatura dodatno skočiti.
  • Rashlađujete ga – tuširanje i brčkanje u mlakoj, nikako hladnoj vodi, snižava temperaturu.
  • Dajte mu antipiretik – lekove za obaranje temperature treba da dajete samo po preporuci pedijatra ili farmaceuta jer i oni imaju neželjena dejstva.

Ako vaše dete pati od čestih respiratornih infekcija koje prati povišena temperatura, pomoći će mu „Immunokind“, kompleksni homeopatski preparat. On jača imuni sistem i povoljno deluje na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa. Uz njega se tegobe kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje brzo povlače, a šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjuju. „Immunokind“ povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, a uz konsultaciju s pedijatrom ili farmaceutom može se koristiti i u dužem vremenskom periodu.
Promo tekst
Foto: medicalnewstoday.com, himalayababycare.com, madeof.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina