Zdravlje
31.07.2019.

Ovo je najčešći uzrok neutešnog plača beba mlađih od četiri meseca

Od infantilnih kolika, poznatijih kao grčevi, pati svako peto novorođenče staro dve-tri nedelje i to najčešće do kraja četvrtog meseca. Na ovu tegobu treba posumnjati ako beba neutešno plače, a znate da je sita, presvučena i da joj nije vreme za spavanje. Iako se mamama i tatama srce cepa kad beba satima bolno plače i savija nožice, grčevi nisu opasni i ne ostavljaju nikakve posledice.


Grčevi se javljaju najčešće u popodnevnim i večernjim satima, a stručnjaci danas koriste sledeće kriterijume za njihovo dijagnostikovanje: dete ima manje od četiri meseca, uznemireno je, plače više od tri sata dnevno, više od tri dana u nedelji, najmanje jednu sedmicu, a epizode plača počinju i završavaju se iznenada, bez vidljivog razloga.


Uzroci grčeva su različiti, a u njih spadaj prejedanje, loša tehnika dojenja ili neprikladna cucla od bočice, alergije, gastroezofagealni refluks, sastav crevne mikroflore, bebin umor i nemogućnost da se uveče brzo uspava i umiri, majčina uznemirenost ili umor koji se prenose se na bebu

Evo kako da ublažite grčeve kod beba:

  • Uspostavljanjem redovne dnevne rutine
  • Grljenjem, maženjem i dojenjem bebe jer njima prija da izbliza osluškuju otkucaje  maminog srca
  • Laganim ljuljuškanjem bebe
  • Stavljanjem toplih obloga na stomačić
  • Masažom stomaka i blagim savijanjem nožica ka stomaku
  • Okretanjem bebe na stomak
  • Uključivanjem fena čiji zvuk spada u „belu buku“. Ona nalikuje zvucima koje je beba slušala dok je bila u stomaku

Osim ovih načina, postoji još jedan, efikasan homeopatski lek "Colikind". Ove kapi su prirodan, nemački, kompleksni lek namenjen otklanjanju grčeva, nadutosti, gasova i drugih funkcionalnih stomačnih tegoba kod beba i male dece. Prednost korišćenja "Colikind" kapi je njihovo višestruko delovanje. Colikind kapi deluju i na simptome i uzroke grčeva i omogućavaju sazrevanje organa za varenje, zbog čega se ovaj lek smatra jedinstvenim.
Na početku bebi dajte tri „Colikind kapi“, tri do šest puta tokom dana, a kada dođe do poboljšanja, daju se tri kapi tri puta na dan. Kapi možete da nakapate direktno bebi u usta ili da joj ih date plastičnom kašičicom.
Promo tekst
Foto: nuluv.in, momspresso.com, babywise.life

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno