Zdravlje
03.04.2019.

Konačno dobra vest

Nakon višegodišnjeg čekanja Skupština Srbije usvojila je juče dva nova zakona – Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju, a za roditelje teško obolele dece najvažnije su odredbe koje im omogućavaju da primaju naknadu od 100 odsto za vreme privremene sprečenosti za rad do detetovog 18. rođendana. Međutim, to pravo roditeljima nije apsolutno zagarantovano jer će zahtev za bolovanjem morati da obnavljaju na svakih šest meseci, a u slučaju ozdravljenja deteta, roditelj nastavlja da radi.
Do sada su roditelji teško obolele dece imali pravo na 65 odsto ličnih primanja i četiri meseca bolovanja i obično su napuštali posao ili dobijali otkaz kako bi bili uz svoju bolesnu decu.

Novim zakonom uređuju se i druga pitanja koja se tiču bolovanja. Novina je da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 60 dana, umesto do 30. Međutim, i dalje će prvih 30 dana bolovanja plaćati poslodavac, a od 31. dana bolovanje će isplaćivati RFZO. Po novom zakonu, osim izabranog lekara, pacijenta na bolničko lečenje može neposredno da uputi i lekar specijalista koji pacijenta leči po uputu izabranog lekara. To znači da ukoliko pacijent mora da ostane u bolnici, ne mora da se vraća kod lekara opšte prakse u dom zdravlja po uput.

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa i preventivne i ostale preglede u vezi sa planiranjem porodice, a predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi RFZO. Po novom zakonu i građani bez overene zdravstvene knjižice imaju pravo i na hitnu medicinsku pomoć, i na palijativno zbrinjavanje, i na obaveznu vakcinaciju i imunizaciju, kao i na skrining preglede.

Foto: lifestylefrisco.com, physiciansbriefing.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno