Zdravlje
25.01.2019.

Naočare su baš kul

Prve preglede dečjeg vida lekari obavljaju već nakon navršene prve godine života, posebno ukoliko je beba prevremeno rođena ili ukoiko u porodici neko već nosi naočare. Detetu do polaska u školu treba uraditi barem još tri pregleda, posle napunjene prve, treće i pete godine, tj. pred polazak u školu.

Pregled u petoj godini posebno je važan jer se do tog uzrasta vid intenzivno razvija, pa bi valjalo uočiti i najmanje promene ukoliko ih ima. Vanredan oftalmološki pregled preporučuje se u ovim slučajevima:
* Ukoliko tokom igre dete predmete i igračke drži blizu lica
* Ukoliko žmirka i naginje glavu samo na jednu stranu prilikom gledanja u neki predmet
* Ukoliko često naleće na predmete i njihove ivice, čak i u poznatom prostoru
* Ukoliko gleda razroko ili su mu zenice različite veličine

Znaci upozorenja mogu biti i trljanje očiju kada dete pokušava da se koncentriše, preosetljivost na svetlo i suzenje očiju. 

Pre posete oftalmologu važno je da dete pripremite za pregled, posebno ako je malo i ako lekar planira da mu širi zence kapima. Možete na lutkama da mu pokažete kako to izgleda, da bi dete shvatilo da to nije ništa strašno.
Inače, nošenje naočara zahteva privikavanje, posebno ako je dete uključeno u kolektiv pa strahuje od zadirkivanja vršnjaka. Neki mališani čak odbijaju nošenje naočara, pa njima na vreme treba odvesti u razgledanje i isprobavanje okvira.

Izboru okvira posvetite posebnu pažnju, jer će naočare godinama biti važan detalj u životu vašeg deteta. Birajte plastična stakla zato što su lakša i teže se lome ukoliko detetu spadnu naočare. Ako je dete suviše malo, okvir birate vi, ali ukoliko ide u predškolsko ili u školu, uvažite njegovo mišljenje. Za malu decu preporučuju se silikonski ramovi jer su mekani i ne žuljaju, a najvažnije je da ram lepo i stabilno stoji na nosu, da ručke ne klize i da naočare ne padaju pri naginjanju glave unapred. 

foto:dreamstime_m_65290007-Evgenyatamanenko

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno