Zdravlje
01.01.2018.

Prijaće vam šetnja

Dočekasmo mi još jednu godinu. Srećna nam bila!
Jeli smo, pili, đuskali, deca su ostala budna do kasno, radovala su se paketićima, a sad idemo dalje. Ako ste se probudili, razmenili SMS čestitke, prepričali utiske s dočeka, pojeli ostatke ruske salate, toplo se obucite i izađite napolje. Prijaće vam više nego celodnevno izležavanje. Ako ne verujete, pogledajte zašto lekari preporučuju pola sata brzog hoda ili jednu dužu šetnju.

Sagorećete sve unete kalorije
Prosečan čovek 31. decembra i 1. januara unese 1.500 kalorija više nego obično, a deca, u zavisnosti od uzrasta, između 700 i 1.000, a njih negde treba potrošiti. Izvesno je da šetnja ne može da ih sagori, ali potpomognuta nešto nižom temperaturom daje odlične rezultate.
Ako su klinci preterali sa slatkišima, dobro će im doći da se istrče.

Više nećete biti tromi i pospani
Šetnja po hladnoći, naročito ako malo ubrzate, u početku vam neće izgledati kao dobra ideja. No, nakon samo 10 minuta počeće da vam se vraća energija, pa će se i korak sam produžiti. Kad se vratite u toplo, bićete kao novi.

Povratićete normalan ritam
Ako ste poremetili ritam spavanja, a verovatno jeste, šetnja po hladnoći će vam pomoći da uveče lakše i brže utonete u san. Sutradan ćete se probuditi čili i veseli.

Nahranićete mozak kiseonikom
Boravak u toplim, zagušljivim i neprovetrenim prostorijama, naročito ako se u njima pušilo, nikome ne prija, a naročito deci, i zato je šetnja po svežem vazduhu za njih ne samo dobra već i lekovita. Kiseonik će dobro doći i vama pa ćete, uverićete se brzo, i vaš mozak bolje funkcionisati.

Ojačaćete imuni sistem
Boravak napolju čini nas otpornijima na bakterije i viruse koji se najlakše šire u zatvorenom i pregrejanom prostoru. To je zato što se broj ćelija koje se bore protiv infekcija zapravo povećava kada boravimo na hladnoći.

I... Šta čekate?

Foto: ourwindsor.ca, freshmommyblog.com, quitefranklyshesaid.com, sandiegouniontribune.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno