Zdravlje
07.12.2015.

Znate li šta treba da radimo kada se prehladimo?

Veliki broj virusa izaziva ovo stanje. Tokom života svaka osoba ima oko 200 prehlada koje prosečno traju devet dana. Prehladanije ništa drugo do infekcija nosa, grla, sinusa koju izaziva virus.

Ko sve može da se prehladi?

Svako može da se prehladi, ali su prehlade znatno češće u zimskom periodu jer tada više vremena provodimo u zatvorenom prostoru sa prehlađenima. Deca su pokretni "rezervoari" virusa, a odrasli koji su u kontaktu sa decom, učitelji i vaspitači, podložniji su prehladama. Tako, deca godišnje "zarade" pet prehlada a odrasli dve do četiri. Predškolska deca se češće prehlađuju. Pušači, dijabetičari, oboleli od astme su u većem riziku  da tokom prehlade dobiju komplikacije poput upale pluća.

Šta uraditi da izbegnemo prehladu?

Da bismo smanjili rizik od prehlade trebalo bi da imamo dovoljno sna. Istraživači sa Karnegi Melon univerziteta u Pitsburgu pratili su spavačke navike zdravih partnera, a zatim su ih, tokom studije inficirali virusom. Otkrili su da su se oni koji su spavali manje, teže borili sa virusom prehlade. Takođe, zaključili su i da oni koji se redovno odmaraju nisu otporniji na viruse. S druge strane, naučnici kažu da manjak sna slabi prirodni odbrambeni mehanizam protiv virusa.

Koja je uloga vitamina?

Smatra se da suplementi cinka mogu da pomognu u prevenciji prehlade. Za beli luk, homeopatske preparat, kao i vitamine C i D, kao i ehinacea nema dokaza da štite od virusa. Pretpostavlja se da probiotici mogu da smanje učestalost, trajanje, težinu i posledice prehlade. Isto to može da se postigne i sa probiotskim jogurtom koji jača imuni sistem u crevima. Jedna studija u Americi pokazala je da grgoljenje slane vode tri puta dnevno smanjuje rizik od infekcije gornjih respiratornih puteva za 65 odsto.

Šta treba da radite kada dođe do prehlade?

Kod većine ljudi prehlada prolazi za dva do tri dana. Univerzalni savet je što više odmora i pijenje toplih napitaka. Topla pileća supa pomaže u ozdravljenju, jer proteini iz pilećeg mesa i antioksidansi iz povrća pomažu organizmu da brže stvara antitela koja uništavaju virus gripa.  Smatra se da oralni i nazalni sprejevi, kao što su kapi za nos, takođe pomažu, iako su i za to dokazi šturi

Ovo je značajno za prevenciju prehlade

* izbegavajte kontakt rukama sa zaraženim predmetima(telefonima, kvakama, drškama u javnom prevozu, ručicama na korpama u marketima)

* Često perite ruke

* Izbegavajte da dodirujete oči i nos rukama

* Koristite maramice i ubruse za jednokratnu upotrebu

* Perite ruke tečnim sapunom kako biste sprečili širenje klica
* Koristite masku z alice prilikom izlaska

Lečenje

* lekovi protiv bolova

* sprej za nos

* sirup protiv kašlja

* odmor

* što više toplih napitaka

* grgoljenje mlake slane vode

Influcid

• snižava povišenu telesnu temperaturu, otklanja malaksalost i bol u mišićima, glavobolju, curenje nosa, kašalj i ostale simptome virusnih respiratornih infekcija.

• Podstiče delovanje imunog sistema na prirodan i nežan način

• Ubrzava oporavak posle prehlade i gripa

Dodatne informacije o preparatu možete pogledati OVDE

foto: brittany-colette Unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno