Zabava
29.03.2015.

Festival pozorišta za decu


Za takmičarski program 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 17. do 23. maja vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje - prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

Prijavljivanje je trajalo do 28. februara, a selektor Slobodan Marković je upravo završio odabir predstava koje su ušle u zvaničnu selekciju, navodi se u saopštenju organizatora.

U zvaničnoj selekciji se, između ostalih, nalaze predstave iz Meksika - "Pesma šamana" (Pozorište lutaka "La kukarača", Halisko), Nemačke - "Don Kihot" (Teatar smeha, Frankfurt na Odri), Norveške (prvi put na festivalu) - "Sivi čovek sa šibicama" (Mačkino pozorište lutaka, Tonsberg) i Indije - "O Rami" (Zadužbina za lutkarsku umetnost "Kat-Katha", Nju Delhi).

I predstave iz Italije - "Pinokio" (Teatar "Cahes", Skandiči), Rusije - "Umka" (Pozorište "Severna scena", Novi Urengoj), Madjarske - "Knjiga o džungli" (Pozorište lutaka „Harlekin", Eger), Slovenije - "Životinjska farma" (Pozorište lutaka Ljubljana) i Crne Gore - "Čarobnjak iz Oza" Jagoša Markovića (Gradsko pozorište Podgorica) su u zvaničnoj selekciji.

U takmičarskom delu je i nekoliko predstava iz Srbije, a kompletan spisak dostupan je na sajtu Festivala - lutfestsubotica.net

Prijave za takmičarski program pristigle su i iz Albanije, Alžira, Argentine, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Čilea, Danske, Egipta, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indonezije i Irana, Izraela, Japana, Jermenije, Južne Koreje, Kine, Litvanije, Makedonije, Malija, Nigerije, Poljske, Portugalije, Rumunije, SAD, Singapura, Slovačke, Španije, Švajcarske, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Venecuele i Vijetnama.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice, a izvršni producent je Otvoreni univerzitet Subotica.

izvor: Tanjug

foto: tvbest.rs, rtv.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno