Dojenje
17.07.2023.

Šta mi niko nikada nije rekao o dojenju a trebalo je da znam

Mnogo je različitih iskustava vezanih za dojenje. Zato smo zamolili iskusne mame da podele svoja sa onima koje tek očekuju prinovu. Evo šta smo zabeležili.

Ana: „Bila sam potpuno šokirana količinom mleka koje sam imala. Kako sam hranila dve bebe, kad god bih ih stavila na grudi mleko bi krenulo da prska na sve strane iz dojke. Bojala sam se da li ću moći, kad bude trebalo da ga zaustavim, ali sve je bilo kako treba, bebe su same regulisane njegovu količinu ”

Emina: „Jedna stvar koju mi niko nije rekao, a koja me je iznenadila jeste koliko je prijatan osećaj kada su bradavice na otvorenom bez brushaltera i bilo kakve odeće!“

Magdalena: „Neko mi je rekao da ako dojenje "ne funkcioniše“ u početku, to nije moja krivica, već neodgovarajući bebin položaj, loš hvat, suviše mala beba pa nema dovoljno snage da vuče i drugi razlozi. Bila sam psihički spremna da hranjenje u početku može da bude veoma teško i to mi je bilo od velike pomoći.”

Sara: „Zbog dojenja sam bila nekako izolovana, imala sma osećaj da propuštam sve bitne porodične situacije. Nije mi bilo prijatno da bebi dam da sisa ispred drugih, pa sam uvek odlazila u drugu sobu da nahranim dete, tako da sam većinu vremena bila usamljena. Moja prva beba bi u kontinuitetu dojila 40 minuta, tako da sam uglavnom propuštala porodične razgovore, do kojih mi je veoma stalo."

Kaja:. „Prvih nekoliko nedelja je neophodna pomoć, ne samo oko spremanja kuće i peglanja, već i oko bebe, pogotovo ako su i druge žene, poput mene uplašene."

Anastasija: „Moja ćerka je bljucnula krv kada je imala nedelju dana, što je za mene bilo traumatično iskustvo. Odveli smo je u hitnu samo da bi mi doktori rekli da je to sasvim normalno jer sam imala problem sa napuklim bradavicama, a ona je progutala krv, koja je iz njih izlazila. Volela bih da mi je neko rekao da to može da se desi!”

Marina:. „Kako su bolne i strašne te prve dve nedelje! Niko ne govori o krvavim bradavicama, niti otečenim žlezdama u dojkama. Trebalo mi je oko sat vremena da nahranim bebu i činilo mi se da se po ceo dan samo time bavim."

Možda ove mame nisu dobile odgovore na brojna pitanja vezana za dojenje, ali vi sigurno hoćete ako budete sa nama uživo u Ada Mall-u 1.avgusta na Rosa radionici dojenja. Nećemo zaboraviti ni mame iz ostatka Srbije, jer za njih ovaj događaj prenosimo putem YouTube kanala.
Svaka trudnica, koja želi uspešno da doji, može da se prijavi.
Veoma je jednostavno.

Za Beograđanke, uživo u Ada Mall-u, link za prijavu OVDE

Za mame iz cele Srbije, online, link za prijavu OVDE

Mi nećemo dozvoliti da vas ijedna situacija sa dojenjem iznenadi!.

foto: dave-clubb-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno