Dojenje
28.07.2021.

Evo kada su pumpice za dojenje neophodne porodiljama

Sanja i Jelena su dve drugarice koje se poznaju i druže još iz vrtićkih dana. Iste godine u razmaku od nepunih mesec dana su po prvi put obe postale majke, sa totalnom različitim iskustvima. Sanja je “lako” u terminu rodila devojčicu, dok je Jelena, usled povišenog pritiska i šećera u trudnoći na carski rez tri nedelje pre termina rodila dečaka. Dok je beba devojčica posle tri dana izašla iz bolnice bez ikakve želje da sisa i uopšte unosi hranu, dečak je bio u inkubatoru nekoliko dana. Obe majke su se borile da im deca budu na prirodnoj ishrani, jedna nosivši svakodnevno svoje mleko u Institut, a druga u višečasovnom pokušaju da kako bilo nahrani dete koje je odbijalo mleko. Agonija bi obema bila veća da nisu koristile pumpice za dojenje u koju su se, pogotovo u prvim danima nakon porođaja, obe kunule.
U njihovom slučaju pumpica je bila presudna, mada realno, to nije uvek slučaj, pa je dobro znati da ne treba unapred ništa kupovati, već se opustiti i odreagovati ako i kada zatreba.


Edukacija trudnica o dojenju


Edukacije za trudnice su izuzetno važne, a kao jedan od razloga se navodi i činjenica da se unapred treba pripremiti za dane koji dolaze. Većina žena prvih dana po dolasku novorođenčadi ima pomoć starijih i nju maksimalno treba iskoristiti kada su kućni poslovi u pitanju. Takođe, dobro je da poslušate i savete starijih, ali ipak konačne odluke treba da budu vaše, te je važno usredsrediti se na mleko i brigu o dojkama, o onome što ste naučili na radionicama.


Pumpice za dojenje, često nezaobilazan saveznik porodilja


Kao trudnice imamo dosta vremena za obilaske radnji, planiranje i realizovanje kupovine bebi opreme, ali i stvari potrebne mamama. Jedna od njih je i pumpica za dojenje. Ona ne spada u obaveznu opremu jer ne znamo da li će nam biti potrebna. Zato izdvajamo situacije u kojima se bez nje ne može:
1. Blizanačka trudnoća. Pumpica, pogotovo električna može biti od velike pomoći mamama kod dvoje ili više dece. Svakako, nije nemoguće dojiti u isto vreme obe bebe, ili naizmenično, ali pumpica je od velike pomoći u ovakvim situacijama, mama je opuštenija i može da prihvati pomoć prilikom hranjenja beba.
2. Uvučene bradavice. Na radionicama ćete naučiti da i sa uvučenim bradavicama možete uspešno da dojite. Takođe, mogu se koristiti i silikonske bradavice kao ispomoć. No, nekome je najkomotnije da u takvim situacijama, pogotovo dok beba malo ne poraste, koristi pumpicu.
3. U slučaju mastitisa je poželjno da se koristi pumpica. Začepljeni kanali stvaraju veliki problem porodiljama pa su česte visoke temperature. Osim lekova i redovno izmazivanje je važno te su pumpice dobri saveznici.
4. U slučaju prevremeno rođenih beba koje su u inkubatoru i nemaju mogućnost ni snagu u početku da mamama razrade dojke. Idealno je da mama stimuliše stvaranje mleka izmazivanjem i nosi bebi kako bi ojačala i ona sama kasnije počela da sisa.
5. U slučaju ranijeg povratka na posao. Iako država štiti majke da ne rade gotovo dok beba ne navrši gotovo godinu dana, neke žene, pogotovo na bitnim pozicijama ili preduzetnice to učine mnogo ranije. Kako bi svojim bebama ostavile mleko izmazuju se i u tome im najbolje pomažu pumpice za dojenje.


Električna ili ručna Philips Avent pumpica za dojenje?


I jedna i druga pumpica imaju istu funkciju koju uspešno i obavljaju, samo je komfor porodilje ono što odlučuje. Za dvojke ili trojke svakako je električna značajnija, jer je brža i samim tim efikasnija. U regularnim okolnostima, ručna pumpica za dojenje će zadovoljiti sve potrebe. Važno je da je imate kada vam je potrebna i da sebi olakšate. Ovako vrednu stvar čuvajte i prenosite na svoje sestre, drugarice.
Više detalja o pumpicama pogledajte na sajtu Kidslanda, uvoznika Philips Aventa, koji pored pumpica ima i veliki izbor programa za dojenje.

Promo tekst

foto: dave-clubb-unsplash, philips-avent

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kompresivni grudnjak BC02
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.300,00 RSD
Veličina
S
M
L
XL
2XL
Sačuvano u omiljne
Grudnjak za dojilje BC01
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.300,00 RSD
Veličina
S
M
L
XL
2XL
Sačuvano u omiljne
Avent manualna pumpica za izmazanje natural 3639
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.950,00 RSD
7.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dodatna oprema SKU60705
Kids II Lounge Buddies Infant Positioner je plišani jastuk, čije konture vam o...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno