Roditeljstvo
13.10.2021.

Razvoj deteta -komponente koje ga čini jedinstvenim

Deca rastu različitim stopama u mnogim različitim oblastima. Kada pokušavate da razumete svoju decu i njihovo ponašanje, možete misliti o njima kao o zbiru svih delova koji ih čine jedinstvenim.

Razvojna doba i faze


Dečije ponašanje prati kurs u kome se glatko, smireno, lako ponašanje naizmenično menja nedorečenim, izazovnijim ponašanjem. To je skoro kao da deca treba da se vrate dva koraka unazad pre nego što napravi ogroman skok napred. Dakle, ako se ponašanje vaše dece pogorša, može se desiti da su ušli u fazu "disekvilibrijuma".


Razvojni zadaci


U svakom uzrastu postoje određeni zadaci koje deca treba da savladaju kako bi ih pripremila za sledeću fazu razvoja. Dok deca rade na ostvarenju ovih poslova detinjstva, roditelji mogu da smatraju da je ponašanje njihove dece izazovno. Ipak, učenje ovih veština u odgovarajućem uzrastu važno je za emocionalni rast dece i povećanje zrelosti.


Temperament deteta


Sva deca se rađaju sa sopstvenim načinom reagovanja na svet koji se može opisati sa deset temperamentnih osobina. Ove osobine ostaju iste tokom života neke osobe. Temperament objašnjava zašto su neka deca veoma laka dok su druga sklona izazovu za odgajanje.


Zrelost deteta


Zrelost podrazumeva koliko je dete spremno da uradi određeni zadatak i koliko je u stanju da uradi taj zadatak. Deca vremenom stiču zrelost i u svakoj od sledećih oblasti: fizičkoj, socijalnoj, emocionalnoj, intelektualnoj i moralnoj. Dete može biti zrelo u jednoj od ovih oblasti, a ne u drugima.


Situacioni faktori


Ovi spoljašnji faktori utiču na decu i njihovo ponašanje. To mogu biti velike stvari kao što su razvod, smrt roditelja ili promena mesta pribivališta, ili mogu biti naizgled male stvari kao što je udaljavanje prijatelja ili useljavanje novog komšije. Biti svestan ovih faktora pomaže vam da bolje razumete reakcije svoje dece i izborite se sa njihovim ponašanjem.


Zašto je znanje o razvoju deteta važno?


Pošto je svako dete jedinstveno, po čemu će se jedno dete razlikovati od drugog deteta, iako ima iste roditelje. Ono što 'funkcioniše' za Maju možda neće uspeti za Ivanu, a ono što funkcioniše za Igora u jednom trenutku možda neće biti efikasno mesec dana ili čak dan kasnije. Ova činjenica je deo onoga što roditeljstvo čini umetnošću, a ne naukom.
Saznanje šta da očekujete dok vaša deca ulaze u svaku novu fazu pomaže vam da unapred razmislite o strategijama roditeljstva koje bi mogle biti od pomoći.
Bolje razumevanje vaše dece pomaže vam da budete efikasniji, strpljiviji i tolerantniji roditelj. To će vam omogućiti da 'fino podesite' svoj roditeljski pristup kako biste zadovoljili potrebe svakog deteta.
Neka ponašanja, iako izazovna, sasvim su "normalna" za određene godine. 
Razumevanje ovoga pomoći će vam da ne kriviite sebe ili svoju decu. Niste stvorili temperament svoje dece, a oni ne pokušavaju namerno da vas "izlude". Ne uzimajte njihovo ponašanje lično ili kao izazov.
Razvoj dece nije ravan put, već uključuje mnoge obrte i okretanja, pa čak i neke zaobilazne puteve. Kao što vas mape drže u "pravom" smeru, jedinstvena dečija jednačina vas drži na pravom putu u usmeravanju vaše dece ka njihovoj dugoročnoj destinaciji da postanu uspešni odrasli ljudi koji uspevaju da dostignu svoj puni potencijal.

tekst:https://centerforparentingeducation.org/
foto:Austin Pacheco unplash.com, 
​​​

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dečiji lusteri MX13025-3P
Uveselite sobu vašeg deteta interesantnom plafonskom svetiljkom. Grlo: E-14, 3x40W...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Stone lampe 44512/33/16
Philips stona lampa Drago green   Drago prenosivo svetlo je pametno LED svetlo k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mehano Superlight petit ranac 26635
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Noćno svetlo SKU11175
Muzička Igračka / Noćno Svetlo Discovery Globe, SKU11175
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća