Roditeljstvo
09.12.2020.

Evo nekoliko korisnih saveta za sve roditelje koji rade od kuće pored dece

„Svaki dan novi izazov“, tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati život svakog zaposlenog roditelja, posebno ako se posmatra u kontekstu rada od kuće. Iako se većina nas koji imamo decu školskog uzrasta od marta već suočavala sa radom od kuće, trenutno je sve mnogo drugačije. Preko leta su deca provodila dobar deo dana napolju, od septembra do pre nedelju dana su išla u školu makar svaki drugi dan ili svake druge nedelje, a sada smo svi u kući non-stop. Deo dana provode na onlajn časovima, drugi deo dana se muvaju po kući jer je napolju ledeno, a šta ćemo za 10 dana, kad počne raspust, kad deca više ne budu imala nikakve obaveze i kad krenu da smaraju i ometaju nas u poslu.
Kako se organizovati?

Ukoliko ne spadate u roditelje mlađih školaraca koji su uprkos pandemiji odlazili na časove u školu, već starijih đaka, vi ste od početka ove školske godine već navikli na to da radite pored deteta koje prati onlajn nastavu. To znači da znate koliko je važno da se ustaje na vreme, da se ne pravi zastoj ispred i u kupatilu, da se doručkuje pre časova i pre posla, koliko je važno da ne smetate jedni drugima.
Pravi izazov i velika iskušenja čekaju vas za desetak dana, kad počne raspust, kada će i mlađa deca biti u kući po čitav dan, a neće imati nikakve školske obaveze. Tada će vam red i raspored biti još važniji nego sada.

Da biste mogli uspešno da radite od kuće, neophodno je da se ponašate kao da ste kancelariji. To znači da ne treba da kačite veš između dva onlajn sastaka, da ne gledajte TV, da ne perete sudove i ne kuvate ručak dok telefonom razgovarate s kolegom ili klijentom. Ono što ne biste radili u radno vreme da ste u firmi, ne radite u radno vreme kad radite od kuće. To znači da mašinu uključujete pre „odlaska na posao“ ili „po povratku s posla“, da ignorišete dete koje traži da mu spremite nešto slatko ili punu sudoperu. Zapamtite – vi ste na poslu, radite, deca i ostatak porodice treba da se ponašaju kao da niste tu.

Ukućanima postavite jasne granice koje neće smeti da prelaze. Idealno bi bilo da se, ako je moguće, i fizički izmestite u drugi deo kuće ili u sobu u koju niko ne mora da ulazi svojim poslom. Ako to nije moguće, zabranite svima da vas uznemiravaju tokom radnog vremena i ozbiljno ih upozorite da se uznemiravanje neće tolerisati. Naglasite im da će morati da doručkuju kad im doručak servirate ili da se sami pobrinu za to šta će jesti, da ne smeju da vas prekidaju u radu da biste im našli punjač za mobilni telefon, da biste rešili svađe i čarke...
Iako bi trebalo da se podrazumeva da će deca bespogovorno sarađivati, u praksi nije uvek tako, što znači da ćete, ako je to i vaš slučaj, morati da poradite na svom autoritetu.

Ako su vam deca dobra, poslušna i saradljiva, a uz to i dovoljno velika, poverite im i određena zadužena, od spremanja doručka, kupovine hleba, mleka, jogurta i sličnih potrepština u najbližoj radnji, kačenja ili skupljanja veša, pranja sudova, šetanja psa... Stariji školarci mogu da vam budu izuzetno dragocena pomoć kada je reč o animiranju mlađe braće i sestara kad počne raspust, ali gledajte da to ne zloupotrebljavate.
Gledajte da se držite radnog vremena, odnosno da sve svoje obaveze obavljate u ono vreme koje biste inače bili na poslu, a sate koje ste dobili na poklon zahvaljujući činjenici da ne morate da putujete do radnog mesta i do kuće iskoristite što pametnije.

Ovih 10 dana do početka raspusta iskoristite da se što bolje pripremite za taj period, a mi ćemo u međuvremenu za vas pripremiti neke ideje koje će vam biti od koristi.
Foto: unsplash, pixabay, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi