Roditeljstvo
02.12.2022.

Znate li kako da motivišete ukućane da se malo razmrdaju

Zima još zvanično nije ni počela, a većina nas je već dugo u zimskom modu, što zbog niskih temperatura, što zbog zagađenog vazduha koji nas je naterao da više vremena provodimo u svojim domovima. No odlazak u teretane, fitnes centre i dečje igraonice i dalje treba da bude prisutan u našim životima, uz umereno izležavanjem na trosedu, gledanjem filmova ili klipova na društvenim mrežama, igranjem igrica, čitanjem... Iako to zaista često zna da bude izbor,  svesni smo da će tome morati da dođe kraj, da ćemo morati da se aktiviramo, da se razmrdamo i da počnemo da vežbamo.

Ako niste navikli da vežbate, teško ćete sebe naterati da postanete redovni na bazenu ili nekom drugom zatvorenom prostoru jer to ne ide uz vas i zahteva veliki vaš napor. No, fizička aktivnost je izuzetno važna pa možda da pokušate vežbanjem u kući ili na otvorenom i da u uključite svoje ukućane. To možda bude teško za izvesti, ali nije nemoguće.

Kada ste sebe motivisali i shvatite da vam lako ide i kada vaša deca vide koliko uživate u vežbanju u kućnim uslovima,velika je verovatnoća da će vam se pridružiti. Ako oklevaju, zamolite ih da vam drže noge dok radite trbušnjake, da vam broje sklekove ili trajanje izdržaja, da „kontrolišu“ da li pravilno izvodite vežbu, veće su šanse da vam se spontano priključe. Kad privolite decu, onda vam preostaje da u vežbanje uvučete vašu drugu polovinu. To može da bude ili veoma lak posao ili veoma veliki izazov, a kao najjači argument potegnite to što se od vežbanja osećate bolje, što bolje izgledate i bolje ste raspoloženi.

Animiranje ukućana za vežbanje u kući je samo polovina posla, daleko je teže ubediti ih da budu aktivni i napolju, jer nije lako napustiti topli dom i izaći na mraz, vetar, kišu u sneg koji samo što nije pao. Uostalom, ni vama se ne izlazi, a kako ne dozvoljavate sebi da se preterano opustite, nemojte to dopustiti ni porodici. Da biste im doskočili i da biste ih naveli da bez gunđanja hodaju s vama koliko je potrebno, pozovite u šetnju nekoga od njihovih drugara. Neće se žaliti da ih bole noge, neće vas ubeđivati da umiru od gladi, hladnoće i loše internet konekcije, već će hodati i trčkati dok ih ne poterate kući.
Isti trik iskoristite i za animiranje partnera/partnerke, imaćete lepu svakodnevnu aktivnost i umesto da se družite po kućama ili sedite u zagušljivom kafiću, vi ćete se sa prijateljima naći na pola puta i prošetati koji krug, usput ispričati, nasmejati, a kad dođe vreme i grudvati, a decu sankati.
Foto: rob9040-pixabay, LisaLiza-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Fitnes oprema 4251201
Trake opterećenja, ili kako ih sportisti drugačije zovu Uzde, su izuzetno elastične cel...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.099,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Senso Balance Cushion, 410490
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.380,00 RSD
Veličina
1
2
3
4
5
6
7
Sačuvano u omiljne
Lopta za ritmičku gimnastiku,400gr
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe KA10624-GB
"Sastavi i poveži " je nova verzija klasične igre slaganja.  Kr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.290,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi