Roditeljstvo
05.12.2020.

Znate li kako da motivišete ukućane da se malo razmrdaju

Zima još zvanično nije ni počela, a većina nas je već dugo u zimskom modu, što zbog niskih temperatura, što zbog kovida koji nas je naterao da više vremena provodimo u svojim domovima. Teretane, fitnes centre i dečje igraonice smo zamenili izležavanjem na trosedu, gledanjem filmova ili klipova na društvenim mrežama, igranjem igrica, čitanjem... Dobro nam ide i silno uživamo u tome, ali smo svesni da će tome morati da dođe kraj, da ćemo morati da se aktiviramo, da se razmrdamo i da počnemo da vežbamo.

Ako ste pre pandemije redovno odlazili na fitnes, jogu, pilates, u teretanu ili na bazen, vi ste svoju potrebu za vežbanjem zadovoljavali van kuće. Deca nisu imala nikakav uvid u vaše treniranje, za njih je to bilo potpuno imaginarno, pa samim tim ne mogu ni da znaju koliko je ovaj segment vašeg života važan za vas. Danas, kada korona nameće neka nova pravila i način života, odlaske na treninge treba zameniti vežbanjem u kući ili na otvorenom i u to treba uključiti ukućane. Samo što je to teško izvesti, ali nije nemoguće.

Kada vaša deca vide koliko uživate u vežbanju u uslovima koji su daleko od idealnih i kada vide koliko vi u tome uživate, velika je verovatnoća da će vam se pridružiti. Ako oklevaju, zamolite ih da vam drže noge dok radite trbušnjake, da vam broje sklekove ili trajanje izdržaja, da „kontrolišu“ da li pravilno izvodite vežbu, veće su šanse da vam se spontano priključe. Kad privolite decu, onda vam preostaje da u vežbanje uvučete vašu drugu polovinu. To može da bude ili veoma lak posao ili veoma veliki izazov, a kao najjači argument potegnite to što se od vežbanja osećate bolje, što bolje izgledate i bolje ste raspoloženi.

Animiranje ukućana za vežbanje u kući je samo polovina posla, daleko je teže ubediti ih da budu aktivni i napolju, jer nije lako napustiti topli dom i izaći na mraz, vetar, kišu u sneg koji samo što nije pao. Uostalom, ni vama se ne izlazi, a kako ne dozvoljavate sebi da se preterano opustite, nemojte to dopustiti ni porodici. Da biste im doskočili i da biste ih naveli da bez gunđanja hodaju s vama koliko je potrebno, pozovite u šetnju nekoga od njihovih drugara. Neće se žaliti da ih bole noge, neće vas ubeđivati da umiru od gladi, hladnoće i loše internet konekcije, već će hodati i trčkati dok ih ne poterate kući.
Isti trik iskoristite i za animiranje partnera/partnerke, jer je u društvu sve lakše, a uz držanje distance nema ni opasnosti od korone.
Foto: twokidsandacoupon.com, 5minutesformom.com, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno