Roditeljstvo
11.11.2020.

Da ponovimo: Uprkos koroni, bebe treba dojiti od prvog dana

Kao da trudnicama i mladim majkama nisu dovoljni njihovi lični strahovi, dileme i muke, kao da nema dovoljno šumova, kontradiktornih informacija i podataka, kao da nije ispričano dovoljno strašnih priča i katastrofičnih iskustava, dodatnu zabunu i dramu u njihovu svakodnevicu uneo je ni manje ni više nego dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. On je nedavno u jednoj TV emisiji saopštio da u njegovoj ustanovi zbog korone nije dozvoljeno dojenje, da bi juče to demantovao i istakao da GAK Višegradska snažno podržava dojenje.

– Nije ovde reč o tome da li je ukinuto dojenje u Višegradskoj, da li je zabrana vezana samo za ovo porodilište ili je nije ni bilo, kako sada tvrdi dr Stefanović, već o širenju straha među svim mamama i trudnicama koje bi trebalo uskoro da se porode. U uslovima pandemije treba podržati mame, omogućiti im da budu uz bebe i omogućiti im da doje kako bi preko mleka obezbedile bebama imunitet. Osim toga, dojenje je važno i zato što se nivo stresa smanjuje kada su mama i beba zajedno – ističe Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje i savetuje budućim majkama i majkama koje doje da poštuju preporuke o dojenju koje izdaju Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

SZO i UNICEF smatraju da dojenje kovid pozitivnih porodilja može samo da pomogne da beba lakše prebrodi eventualnu zarazu virusom jer joj mama mlekom prenosi antitela, ukoliko je zaražena, te je dodatno štiti. I stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ističe da prednosti dojenja značajno prevazilaze potencijalne rizike od prenošenja koronavirusa, posebno ako se primene sve mere zaštite u šta spadaju temeljno pranje ruku i dezinfikovanje površina koje zaražena mama dodiruje, nošenje maske prilikom uzimanja bebe u ruke i dojenja...

– Dojenje u vreme korone je samo jedna od tema kojima ćemo se baviti sutra na onlajn radionici za podršku dojenju u organizaciji Dečjeg sajta. Pričaćemo o kolostrumu i zrelom mleku, ishrani, hidrataciji, nezi dojki, izmlazavanju, dojenju na zahtev, položajima za dojenje, napredovanju bebe i mnogim drugim temama i dilemama. I zato, drage trudnice, drage mame, prijavite se za radionicu jer je broj mesta na Zoom aplikaciji ograničen. Samo kliknite OVDE, a ja ću vas sutra čekati da se družimo – istakla je Milena Popević.
Foto: scientist.com, indianexpress.com, racgp.org.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno