Roditeljstvo
24.03.2020.

Nek vam dojenje uvek bude prvi izbor. Čak i u vreme korone

Covid 19 je samo jedan iz familije koronavirusa i o njemu se zasad ne zna dovoljno da bi se izvodili definitivni zaključci, ali su virusolozi, epidemiolozi, ginekolozi, pedijatri i lekari drugih specijalnosti uspeli da usvoje nekoliko osnovnih preporuka za trudnice i majke koje doje. Evo tri dileme i tri odgovora stručnjaka Unicefa.


Može li trudnica da prenese koronavirus na bebu?

U ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da li se virus prenosi sa majke na bebu tokom trudnoće ili je to potencijalni uticaj koji može imati na bebu. Ovo se trenutno istražuje.
Trudnice bi trebalo da se pridržavaju odgovarajućih mera predostrožnosti kako bi se zaštitile od izloženosti virusu i rano potraže lekarsku pomoć ukoliko se pojave simptomi, poput povišene temperature, kašlja ili otežanog disanja.


Sme li mama da drži bebu ako ima COVID-19?

Da. Bliski kontakt i rano, isključivo dojenje pomažu bebi da napreduje. Trebalo bi da dobijete podršku da dojite bezbedno, uz dobru respiratornu higijenu, da uspostavite kontakt koža na kožu sa vašim novorođenčetom, i da budete u istoj sobi sa vašom bebom
Trebalo bi da operete ruke pre i posle kontakta sa vašom bebom, kao i da sve površine održavate čistim.


Može li majka zaražena koronavirusom da doji?

Sve majke koje imaju povišene temperaturu, kašalj ili otežano disanje, treba odmah telefonom da zatraže savet i pomoć lekara. Uzimajući u obzir prednosti dojenja i beznačajnu ulogu majčinog mleka u prenošenju drugih respiratornih virusa, ukoliko žena nema težu kliničku sliku i relativno se dobro oseća, ona može nastaviti da doji, primenjujući sve neophodne mere predostrožnosti. To znači obavezno nošenje maske u blizini deteta, tokom hranjenja, pranje ruku, pre i posle kontakta sa detetom, čišćenje/dezinfekciju kontaminiranih površina.

Međutim, ako je majka previše bolesna, trebalo bi je podstaći da se izmlaza i da mleko daje bebi šoljicom ili kašičicom, pri tome primenjujući mere zaštite od infekcije.


Za trudnice koje žele da doje Dečji sajt i ovog meseca organizuje besplatnu radionicu za podršku dojenju, ali malo drugačiju od dosadašnjih. Do sada ste morali da se spremite, izađete iz kuće, dođete do Šumica, a sada obuku možete da pratite iz udobnosti svog doma. I ovu će voditi sertifikovana vršnjačka savetnica za dojenje Milena Popević, ali ne „oči u oči“ već onlajn. Ako ste zainteresovane, prijavite se klikom OVDE, a mi ćemo vam poslati šifru za logovanje i praćenje radionice.
Foto: twitter.com, babyandchild.ae, aeroflowbreastpumps.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi