Roditeljstvo
10.12.2021.

Ako ste vikali na dete, vratite vaš odnos u normalu što pre

Nema tog roditelja, ni onog koji se smatra oličenjem strpljenja i tolerancije, koji makar jednom nije dreknuo na dete zato što je bilo nevaljalo, bezobrazno, dosadno, nesnosno, zašto što je dovelo sebe ili nekog drugog u opasnost. Gadna je ta "žuta minuta"...

Iako ovakve epizode i ovi ispadi neće traumatizovati dete, to ne znači da probleme i neslaganja treba rešavati vikanjem. Mame i tate počinju da se preispituju da li su bili pregrubi i da se kaju, a deca, naročito ona starija, kreću da se dure jer se osećaju ugroženo ili neshvaćeno. Da ne biste upali u začarani krug, gledajte kako što pre da popravite i normalizujete vaš odnos.

Napravite pauzu

Kada vas dete  iznervira i kad krenete da vičete i delite lekcije, zaustavite se i smirite se, kako biste hladne glave rešili situaciju. Imajte na umu da to što je vaša reč poslednja, ne znači da ste automatski pobednik, jer povišen ton deca jedva da čuju. A poenta je valjda u tome... da vaša poruka stigne do njih.

Pokažite mu ljubav

Najgore što roditelj može da uradi jeste da u besu kaže detetu da ga ne voli. Na malu decu, ali i stariju, ovakve izjave mogu da ostave negativne posledice, bez obzira što se to vama možda ne čini strašno. Deca pomeraju granice u izražavanju emocija ili menjaju načine na koje izražavaju ljubav kako odrastaju i sazrevaju ali bez obzira na sve uvek im morate stavljati do znanja da ih volite i da ste tu za njih čak i kada se svađate ili kada se ne slažete sa nekim njegovim postupkom.
Tako ćete ojačati njegovo samopouzdanje i jačati odnos između vas. On treba da se zasniva na poverenju čak i kada ga kritikujete i disciplinujete.

Ukoliko ste preterali, izvinite se

Ukoliko priznate detetu da ste preterali sa vikanjem i da ste prenaglili, pokazujete mu kako ono teba da postupi u situaciji kad pogreši i kad se ogreši o nekoga.

Dopustite mu da ono smisli rešenje

Ako vam dete bude pomoglo oko rešavanja problema koji u tom trenutku postoji, veća je šansa da će se tog rešenja i dogovora i pridržavati. Ono najčešće još u toku rasprave već ima u glavi rešenje situacije, samo je potrebno da mu pomognete da ga verbalizuje. Ukoliko se često svađate oko domaćih zadataka, učenja ili sređivanj sobe, dozvolite njemu da samo napravi raspored učenja ili sređivanja.

Izrazite osećanja na pravi način

Kako biste umirili situaciju pitajte dete kako se oseća. Rečenice počinjite sa „Ja mislim...“, „Ja se osećam...“ kako biste mu pokazali da ste za vaše emocije odgovorni vi, a ne ono. Ukoliko dete primeti da svojim postupcima ili rečenicama može da vas izbaci iz takta, tu metodu će često koristiti za kontrolu situacije. Takođe, izražavanjem emocija pokazujete mu da i vi kao roditelj možete biti povređeni njenovim postupcima.

Osmislite zajednične aktivnosti

Veoma je važno da nakon što sa detetom popravite odnos, organizujete neke zajedničke, zanimljive aktivnosti i igre koje će vas dodatno približiti. Napravite kokice i filmsko veče, slažite puzzle ili organizujte izlet i vožnju biciklom.

foto: dreamstime_m_47488177-Syda-Productions, dreamstime_m_125189971-Viorelkurnosov

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno