Roditeljstvo
14.09.2020.

Beba će se roditi kad ona reši, al’ vi svakako izračunajte termin

Na temu „Svojeglava beba“ svaki roditelj bi mogao da napiše roman i svaki od tih romana bi bio veoma smešno štivo. Budite pošteni... Pa zar nisu urnebesni bebaći koji pljuju spanać svuda oko sebe jer ne žele da ga progutaju, malci koji prstićima drže očne kapke (koji se sklapaju), ali odbijaju da spavaju ili oni slatkiši koji se prekrštenih ručica „svađaju“ s bakom koja pokušava da im uzme mobilni telefon. Svojeglave bebe su smešne, osim onih koje su rešile da se rode onda kad su one htele, a ne kad je trebalo.
A kako se uopšte zna kada beba treba da se rodi? Kako se određuje termin porođaja i može li da dođe do zabune?


Svako ima svoju računicu, a one su različite

Prva zabuna nastaje zbog razlike u laičkom, našem, roditeljskom računanju, i računice lekara. Mi govorimo o trudnoći od devet meseci, odnosno o trudnoći od 36 nedelja (9x4), a ginekolozi govore od 10 meseci i 40 nedelja. Mi govorimo o kalendarskim mesecima, jer za nas drugi ne postoje, a oni o lunarnim – devet kalendarskih meseci plus sedam dana. A kad sve to svedemo na dane, trudnoća traje 280 dana, računajući od prvog dana poslednje menstruacije.
Međutim, ova računica ima jednu manu – lunarni mesec traje 29,53 dana, što znači da 10 lunarnih meseci zapravo ima 295 dana, što se svakako bitno razlikuje od onih 280 dana.


Dok ne nađu bolje, držimo se Negelovog pravila

Obrni, okreni, beba će se svakako roditi kad ona reši, osim ako mama ne dogovori carski rez sa doktorom „da se ne muči“, što se nikako ne preporučuje, ali će ginekolog ipak izračunati termin.
Kako se on zapravo računa?
Lekari, ali i trudnice za ovu računicu koriste Negelovo pravilo, prema kojem trudnoća traje 10 lunarnih meseci od 28 dana, odnosno 280 dana. Od njega se ne odustaje, iako se po ovom terminu, baš na taj dan, porodi možda tek pet odsto žena, a ostale se porađaju pre ili posle roka.


Koliko zapravo dana ima jedan lunarni mesec?

Termin porođaja se računa tako što se na datum poslednje menstruacije dodaje sedam dana, a zatim se oduzimaju tri meseca, a datum koji se dobije smatra se očekivanim terminom porođaja. Čak i kada bi se zanemarila ona prva mana ove računice, a to je pitanje da li lunarni mesec ima 28 ili 29,53 dana, dolazimo do činjenice da tako malo žena ima idealan menstrualni ciklus, na 28 dana. U slučaju odstupanja, računica pada u vodu, jer zanemaruje to da li žena menstruaciju dobija na 25, 30 ili 35 dana, pa nije moguće tačno odrediti datum začeća na koji, da sve bude još komplikovanije, utiču stres, godine, adrenalin, hormonski status, infekcije…


Ne mora baš sve da se zna unapred, zar ne?

A kada smo već kod preciznosti, nju možemo da očekujemo samo kod vantelesne oplodnje kada se kao datum začeća računa dan embriotransfera. No, ni u tim slučajevima ne znači da će se beba roditi na dan koji je dobijen računanjem po Negelovom pravilu, jer se ogroman broj trudnoća iz VTO završava carskim rezom.
I na koncu, nije loše da se zapitamo zašto bi nam bilo bitno da znamo baš tačan datum bebinog rođenja. Ima valjda nečeg i u iščekivanju!
Foto: kidspot.co.nz, unsplash, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi