Roditeljstvo
18.07.2022.

Da li je moguća mirna kupovina sa decom? Da, uz ove trikove!

Kupovinu obavljate na brzinu, bilo da su u pitanju namirnice u supermarketu, odeća za dete ili za vas. Postali ste pravi profesionalac u tome da odaberete, probate i platite ono što vam treba u kratkom roku, baš kao i svi drugi roditelji koji moraju da vode dete u kupovinu. 

Nekada dete u kupovini može da postane prilično zločesto bilo zbog toga što u tom trenutku ne želite nešto da mu kupite, bilo da je umorno, da je postalo nervozno ili jednostavno samo želi vašu pažnju. Ove situacije često se završavaju tako što prazna kolica vratite na mesto i brže-bolje napustite radnju praćeni oštrim pogledima drugih kupaca koji misle da ne znate kako da izađete na kraj sa sopstvenim detetom. Zato, sledeći put kada krenete u market ili tržni centar, isprobajte neki od ovih saveta kako biste kupovinu uspešno obavili. 

Zadužite dete da vam pomogne

Kada ga zadužite da vam pomogne oko pronalaska stvari koje su vam potrebne, dete će osetiti da ima važnu ulogu, da vam je pomoćnik, i to će mu okupirati pažnju. Objašnjavajte mu za šta vam je potreban svaki od proizvoda, razgovarajte sa njim, pitajte ga za mišljenje i dozvolite da ono samo odabere između nekoliko opcija. Deci su nove stvari zanimljive pa će mu na ovaj način pažnja biti okupirana i sigurno ćete uspeti da pređete ceo spisak za kupovinu. 

Uvek nosite hranu sa sobom

Uvek u torbi morate imati neku grickalicu, sokić ili voćku, posebno ako idete u potragu za garderobom ili cipelama jer ona može da potraje. Gladno dete može da postane izuzetno nervozno, ali tada ne treba da posegnete za brzom hranom. Zato ponesite nešto zdravo što će dete zasititi makar dok ne obavite kupovinu. 

Provozajte ga u kolicima

Večina dece će, one male, u jednom trenutku sigurno početi da se žali na bolove u nogama, a vi ih tada, umesto da ih nosite, stavite u kolica za kupovinu. Malo će se odmoriti, malo će se zabaviti ređanjem odabranih artikala, pa će i plač vrlo brzo prestati. 

Pustite mu omiljeni crtani

Tačno je da deca ne bi trebalo da provode mnogo vremena ispred ekrana i uz telefon, ali ako je u tom trenutku to jedini spas, pustite mu omiljeni crtani. To će ga umiriti, a možda čak i navesti da odrema malo ukoliko ga vozite u kolicima. 

Obećajte mu nagradu ukoliko bude dobro

Podmićivanje deteta da bi se ponašalo onako kako očekujemo od njega uglavnom nije dobro rešenje, jer ukoliko često primenjujete ovaj trik, ono će se navići da uvek kada nešto uradi kako treba očekuje i svojevrsnu nagradu za dobro ponašanje. Međutim, ukoliko mu obećate da ga recimo nakon toga vodite na omiljeni sladoled, da vozi trotinet u parkiću i slično, umirićete ga makar na trenutak. 

Potrudite se da sačuvajte staloženost 

Ostati miran dok dete plače između rafova jer odbijate da mu kupite čokoladu, igračku ili cipele koje se njemu sviđaju, zvuči kao nemoguća misija. Međutim, ukoliko u ovakvoj situaciji i vi dodate svoju nervozu, situacija može postati samo gora. Stoga, udahnite duboko, brojte dokle god treba dok se ne umirite, skrenite mu pažnju nečim, ali samo ostanite mirni kako bi se i ono što pre smirilo.
foto:victoria-art-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kamioni i bageri 021917CT
Bager mini Schaffer sa paletarom Bruder 021917
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.786,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor 11/78569
Blender 11/78569
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ravensburger Lepak za puzzle RA17935
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.090,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi