Roditeljstvo
19.06.2020.

Ne izlazite iz kuće a da ne pozdravite dete. Evo zbog čega

Svaki roditelj zna da trenutak izlaska iz kuće bez deteta može biti veoma izazovan. Dete gotovo uvek plače a nekada ga nije jednostavno smiriti ni petnestak minuta nakon što mama ili tata napuste kuću. Iz tog razloga, mnogi roditelji se iskradaju. 

Dete ova razdvajanja, ma kako kratka ona zapravo bila, doživljava kao napuštanje. Međutim, nekada je razdvajanje dobro i korisno za razvijanje njegove samostalnosti ali i emotivne nezavisnosti, pa bi bilo dobro da stegnete srce i izdržite njegove suzice prvih nekoliko puta dok se ne navikne i razdvajanja prestane da shvata dramatično. 

Iskradanjem ćete mu više naštetiti

Iako trenutak razdvajanja nije lak ni za roditelja, a pogotovo za dete, napuštanje kuće bez pozdrava može da mu nanese više emotivne štete nego što će vam zapravo pomoći. Svakako, neće dugoročno rešiti situaciju. Možda ćete na ovaj način sprečiti da dete plače kada vas vidi da odlazite, ali neće sprečiti njegovu patnju. Jer, čak i kada se iskradete a ono kasnije shvati da ste izašli, može mu biti mnogo gore jer će se osetiti napušteno i nevoljeno. 

Nemojte potcenjivati detetova osećanja

Iako nije dovoljno emotivno zrelo i još uvek ne može da razume da mama ili tata izlaze samo na par sati i da se sigurno vraćaju, može reagovati na različite načine. Kod nekih se javlja šok, plač, a mogu da ispoljavaju čak ljutnju i bes kao način revolta, a potom nastupaju briga ili strah. Nakon iskradanja dete može osetiti veliku nesigurnost jer ne zna kada sledeći put možete ponovo da odete a da mu se ne javite. Na taj način njegov mali svet je ozbiljno uzdrman, ma kako vama to naivno izgledalo. Dete posle ovoga obično bude još vezanije za vas jer mora budno da prati da se ponovo ne iskradete i ne napustite ga.

Ukoliko se ovo često dešava, kod njega može da se razvije strah da ga i drugi ne napuste, pa to može u kasnijem životu stvoriti dodatne probleme oko emotivnog vezivanja, ne samo u porodičnim i prijateljskim vezama već i u emotivnim vezama sa partnerima.
Neka deca mogu da osete i krivicu. Naime pomisliće da su uradili nešto loše i time zaslužili da budu napušteni. Ovo bitno može uticati na samopouzdanje, pa dete može početi da razvija osećaj da nije vredno nečije ljubavi i da se mora ponašati onako kako drugi očekuju samo da ga ne bi napustili. 

Uvek ga pozdravite prilikom izlaska iz kuće

Kada se pozdravite sa detetom i javite mu da na kratko izlazite iz stana, ma koliko ono bilo tužno, na ovaj način gradite odnos poverenja sa njim. 

Na ove načine izbegnite histeričan plač

Kako biste izbegli histeriju prilikom vašeg izlaska iz kuće prvo pripremite teren. Dovoljno je da makar petnaestak minuta pre nego što ćete izaći najavite da idete i da će ga recimo čuvati tata, baka ili starija sestra. Veoma je važno da mu kažete i za koliko se vraćate. Ukoliko ne znate tačno koliko ćete se zadržati, recite mu makar okvirno vreme kako bi znalo kada da vas očekuje.
Pričajte sa njim koje sve zanimljive stvari će raditi dok vi niste tu. Na taj način mu malo skrećete pažnju i činite ga veselijim. Pričajte mu kako će se recimo igrati sa tetkom, kako će gledati slikovnice ili omiljeni crtani film, praviti kokice ili se igrati njegovim omiljenim igračkama.
Prilikom izlaska javite mu se, poljubite ga i zagrlite ali nemojte odugovlačiti i time mu davati šansu da brizne u plač.
A koje trikove vi primenjujete prilikom izlaska iz kuće i odvajanja od deteta?
foto: activebabiessmartkids.com.au, parentscanada.com, flo.health, premierhealth.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi