Roditeljstvo
24.03.2023.

Dobar roditelj je onaj roditelj koji daje sve od sebe i uči iz grešaka

Svaki roditelj želi samo dobro svojoj deci, želi im samo najbolje, pa im tako želi i da imaju savršene majke i očeve. Nažalost, savršeni roditelji ne postoje, kao što ne postoje ni savršena deca, pa bi valjalo da se suočite s tim da niste bezgrešni, da imate svoje dobre i loše strane, dobre i loše dane. Suočite se s tim da nijedna porodica nije savršena, pa nije ni vaša, i da ćete ukoliko nemate realna očekivanja uvek biti u sukobu sami sa sobom, sa partnerom i sa decom. Za početak je dovoljno da dajete sve od sebe, da ne ponavljate greške i da vodite računa i o vama kao paru jer da biste bili dobri deci, morate prvo da budete dobri sebi.

Na samopouzdanje dece utiču roditelji


Sve ono što roditelji čine, što govore, što iskazuju gestovima i pokretima utiče na detetovo samopoštovanje i samopouzdanje više nego bilo šta drugo. I imajte na umu da će ih vaše omalovažavanje, ružni komentari i poređenje s drugom decom naterati da sebe vide kao bezvredne. Važno je da pažljivo birate reči, jer one često bole više od udarca i povređuju više od batina. Dete će kad poraste zaboraviti da je bilo gladno, zaboraviće da mu niste kupili skupe patike, ali će vam doživotno zamerati nezasluženu kritiku ili podsmeh.

Postavite im granice

Granice su potrebne svima, i nama odraslima, a kamoli deci i zato ih treba postavljati upravo tamo gde im je mesto. Jasno „iscrtane“ granice uče decu samokontroli i usmeravaju ih ka poželjnom ponašanju. Kućne granice, odnosno kućna pravila, olakšavaju život – nema gledanja televizije dok se ne završi domaći zadatak, nema doručka dok se ne namesti krevet, nema udaranja brata ili sestre... S vremena na vreme deca će pokušavati da pomere granice, što je normalno, a dobar roditelj je tu da ga podsetit na to šta se sme, a šta se ne sme.

Stavite deci do znanja da ih volite


Dobar roditelj uvek stavlja deci do znanja da ih voli. Voli ih i kad greše, i kad se ne ponašaju lepo, i kad ih razočaraju, i kad namerno nisu dobra. Dobar roditelj uvek kritikuje ponašanje, a ne dete i trudi se da više hvali, manje kudi. On zna da pohvale podstiču dete da se ponaša lepo više nego što će ga grdnja odvraća od loših postupaka. Čak i kada je detetu potrebno više vremena da promeni ponašanje, roditelj neće prestajati da mu pokazuje i iskazuje ljubav.

 

Provodite kvalitetno vreme sa decom



Većina roditelja je tokom jednopipomesečnog vanrednog stanja, zbog redukovanih obaveza i ograničenog kretanja, provela mnogo više vremena s decom. Sada, kada smo se vratili u normalu, ne morate da se sekirate zato što ne možete da odvajate sate i sate za decu, jer je kvalitet važniji od kvantiteta. Nastojite da se okupite makar za stolom tokom ručka ili večere, a ujutro ustanite 10 minuta ranije da doručkujete s detetom. Naučite da se ne nervirate zbog prljavih sudova i neopeglanog veša. To može da sačeka, kao i većina mejlova od kolega s posla i TV serija.

Poštujte decu


Dobri roditelji iskazuju deci poštovanje iako su mala i ne očekuju slepu poslušnost. Umesto rečenice „Uradi to zato što ja tako kažem“, objasnite mu zašto nešto mora da se uradi. Deca očekuju i zaslužuju objašnjenja koliko i odrasli, a ako ih ne dobiju počinju da sumnjaju u roditeljske stavove i odluke. Kad god je moguće, nudite različite opcije da bi dete moglo da izabere. Budite otvoreni za sugestije i za pregovore jer su deca koja učestvuju u donošenju odluka poslušnija.


Budite deci uzor

 

Budite im dobar uzor jer vaš lični primer vredi više od svih reči. Ako ne želite da dete psuje, nemojte ni vi da psujete. Ako ne želite da lomi igračke, ne lupajte tastaturom kad vam računar „pojede“ pola projekta. Ako ne želite da vaše dete tuče drugu decu, ne dižite ruku na njega i kontrolišite svoj bes. Uvek imajte na umu da vas deca stalno posmatraju i zato drugima iskazujte poštovanje i prijateljstvo, budite pošteni, ljubazni i tolerantni, pokažite zahvalnost, udelite kompliment...

Menjajte se i prilagođavate se situacijama kako dete raste. Slušajte ga, to je ključna osobina dobrpg roditelja, a vi želite to da budete.
Foto: xavier-mouton-unsplash, edsavi30-pixabay,chilla70-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Prazne pernice NS32470
3D Pernica prazna Happiness SC2209
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Prazne pernice NS32469
3D Pernica prazna Kitty SC2208
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno