Roditeljstvo
08.05.2020.

Pomozite mu da postane samostalnije. Biće vam zahvalno

"Nikada nemojte raditi umesto deteta ono što ono samo može da uradi", glasi rečenica koju većina roditelja često zaboravlja, a još češće ignoriše uz opravdanje: "On/ona je mali/a, ja ću to bolje", "Zašto da se dete muči", "Biće vremena kada će to sam/a raditi..." i slično. To je u nekim slučajevima zaista opravdano, međutim u mnogim situacijama se preteruje. 

Detinjstvo je najbolji period za učenje o svetu i životu, ali i za učenje iz sopstvenih grešaka. Naravno da kao roditelj treba da se nađemo detetu, kao ispomoć, ali nikako nije preporučljivo da tu budemo uvek i za svaku sitnicu.
Deca već oko druge godine kreću da eksperimentišu, da se bore za nezavisnost i da ispituju granice, a naš je posao da motrimo na njih i da procenimo koje situacije mogu da budu opasne po njih, šta može da uradi samo, u čemu bi bilo dobro da pogreši, zašto treba da padne i šta će iz toga da nauči. 

Dozvolite mu da samo donosi male odluke 

Dopustite mu da u određenim situacijama samo pravi izbore, a vi mu se nađite kao podrška i pomoć da nađe alternativu, da sagleda problem iz drugog ugla, da se fokusira na sva moguća rešenja... 

Nemojte mu davati sve na gotovo 

Umesto toga podstaknite ga da samo svojim trudom postiže ciljeve koji su mu važni, da prevazilazi prepreke uz pozitivan stav, uz vaše savete i podršku koju mu pružate sa strane.

Vrednujte njegove napore, ma kako mali bili

Cenite i hvalite njegovu upornost, napore koje ulaže u rešavanje nekog zadatka i problema koji ima, odlučnost i svaki mali pozitivni korak koji napravi. Naučite ga da ne treba samo gledati i vrednovati rezultate već svaki mali korak koji pravi. Tako će dete steći više vere u sebe i neće uvek tražiti vašu pomoć za stvari koje može samo da odluči tj. uradi. 

Pomozite mu da izvuče zaključke iz neuspeha 

Naravno da će biti trenutaka kada neće ispasti onako kako je ono želelo, kada će biti tužno jer nije uspelo da ostvari plan i naum. To je trenutak u kom treba zajedno da izvučete pozitivne stvari ili makar male lekcije iz situacije u kojoj se  dete našlo i da je zajedno sagledate iz pozitivnijeg ugla.
Neka deca u ovakvim situacijama osećaju krivicu jer prevladava osećaj da su pogrešila u odluci. Naučite ih da preuzimaju odgovornosti za ono što je do njih, a da stvari koje su van kontrole služe da iz njih ućimo važne životne lekcije. 

Nemojte raditi sve za dete

Ukoliko ga u svemu odenjujete, ono neće imati šansu da uči i razvija se pa kada samo bude moralo da donese neku odluku osećaće nesigurnost i strah od greške. Donošenjem samostalnih odluka i pravljenjem grešaka deca stiču nove veštine i napreduju na emotivnom nivou.

Pričajte o greškama i vašim i njegovim

Kada se desi neka negativna situacija, greška, neuspeh, važno je da sa njim pričate kada se situacija slegne o tome da li je odluka mogla biti drugačija, kako bi se u tom slučaju situacija mogla razvijati, navodite mu primere iz svog detinjstva, primere drugih ljudi, koristite poučne priče i knjige kako bi naučilo da greške nisu ništa strašno i da se kroz njih razvijamo. 

Imajte poverenja u rođeno dete

Kako mališan ne bi odrastao u uverenju da je svet jedno strašno mesto puno opasnosti koje vrebaju iza svakog koraka, a da je ono bez vas nesposobno da brine samo o sebi, pokažite malo više poverenja prema njemu i odlukama koje donosi. Važno je pripremiti ga za ono sa čim može da se susretne i pustiti ga da se snađe samo uz uverenje da ćete uvek tu biti za njega kada mu bude potreban savet ili podrška.
foto: pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi