Roditeljstvo
02.08.2017.

Treba li čeličiti decu?

Prvo smo imali batinu koja je iz raja izašla, posle je došlo plišano roditeljstvo, a već nekoliko godina u svetu raste popularnost RIE metode vaspitanja. Roditelji koji je primenjuju preziru cuclu, dubak, sedište za automobil, igračke i tepanje bebi, pa njihova deca, barem tako tvrde, izrastaju u stabilne, samouverene i uspešne ljude.

Moda stigla iz Amerike
Da je ova moda krenula iz nekog drugog dela sveta, a ne iz Los Anđelesa gde su je prihvatile mnoge poznate ličnosti, brzo bi pala bi u zaborav, a ovako stiče sve veći broj pristalica.
Da vidimo da li će se vama dopasti kad vam objasnimo osnovne principe.
RIE metod (Resources for Infant Educarers) osmislila je Magda Gerber, stručnjak za razvoj beba, koja tvrdi da i sa novorođenčetom već od prvih dana treba razgovarati kao sa odraslom osobom i da svakom detetu treba dozvoliti da samo rešava svoje probleme.

Tepanje je zabranjeno
– Mi ih potcenjujemo, jer oni znaju mnogo više nego što se nama čini. Oni zaslužuju naše poštovanje, a ne da im gugučemo i tepamo. Nama se ne bi dopalo da nam se neko tako obraća, zašto mislimo da se bebama sviđa taj iskrivljeni govor – objašnjava Magda Gerber i dodaje da su za decu najvažnije relaksacija i prirodna stimulacija.
Dok je dete sasvim malo, tvrdi ona, u prvim mesecima ili u prvoj godini njegovog života, ne treba ga zatrpavati igračkama, ne treba ga stavljati u dubak i ne treba mu gurati cuclu u usta, a kad malo poraste n njega će loše uticati sve iznuđene stimulacije kao što su treninzi, osmišljene aktivnosti, pametne igračke i pametni telefoni.

Ako plače, neka plače
– Cucla je posebno loša za razvoj dece jer im ona pruža veštačku utehu kad ih nešto boli, kad su tužna, gladna ili mokra. Dete počne da plače, mi mu gurnemo cuclu u usta, ono prestane, ali to je i kratkoročno i dugoročno gledano loše. Dete treba da plače onoliko koliko mu se plače, a mi smo kao roditelji ili vaspitači dužni to da mu obezbedimo – naglašava Gerber.

I roditelji sazrevaju
Ova metoda, prema njenim rečima, omogućava roditeljima da se opuste i postanu sigurniji u ovoj, najvažnijoj životnoj ulozi, ali im ujedno pomaže da sa decom uspostave trajno dobar odnos pun poštovanja.
– Deci su potrebni dugi razgovori, kakve vode odrasli, jer će se tako brže razvijati i verbalno i intelektualno. Samo ih tretirajte kao sebi ravne i verujte da oni sami mogu da reše svaki problem – savetuje Magda Gerber.

I? Kako vam se dopada RIE metod vaspitanja?

Izvor: huffingtonpost.com i dailymail.co.uk
Foto: riemiami.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća