Iz ugla porodice
19.12.2013.

Idila na Kranjskoj Gori

Oduvek sam želela da posetim Sloveniju, najseverniju republiku stare Jugoslavije koja se baš raspala onda kada sam bila dovoljno velika da putem ekskurzija i porodičnih putovanja mogu da uživam u čarima koje to područje može da mi priušti.
U vreme kada smo mi rasli, tamo gde su mamina i tatina firma imale svoja odmarališta, tamo se letovalo, odnosno zimovalo. Zato su uvek naša putovanja bila realizovana u Crnoj Gori i planinama Srbije. Kod supruga je letnja destinacija iz istog razloga bila Hrvatska. I tako ostavši zajedno uskraćeni za posetu Sloveniji, kroz koju smo samo par puta prošli u cilju obilaska drugih destinacija, dodje nam taj momenat u životu kada smo poželeli da popunimo tu prazninu. U isto vreme različite destinacije ove zemlje počeše masovno da se nude kod nas kako putem bilborda, tako i turističkih agencija, što naravno dodatno zaintrigira.

Predivan pogleda na Alpe
Kako naša starija ćerka ide u treći razred osnovne škole i ako sam svesna da nju sada mnogo ne zanima priroda i njena okolina, meni je bitno da svaki naš odmor bude edukativan, da ona nešto novo vidi, nauči, shvati. U ostalom, kada već treba da platimo vinjete kroz Hrvatsku i Sloveniju koje nisu baš najpovoljnije, onda bar da posetimo što više, da odemo što dalje. Julijski Alpi su nam izgledali baš atraktivno, kako za skijanje i sam  obilazak, tako i zbog blizine Italije i Austrije. Kako god-u tom momentu i sa ovog aspekta nakon povratka, svakako idealna destinacija za našu porodicu.
Na put smo krenuli oko 8,45h u subotu 7.decembra. Od našeg stana do konačne destinacije, hotela Larix u Kranjskoj Gori, ukupno je trebalo proći 621km puta. Do Šida naplatna rampa iznosi 340rsd. Zadržavanja na granici sa Hrvatskom nije bilo. Prva naplatna rampa je u Lipovcima – 16 eura cestarina, a kasnije jos jedan euro na rampi Bregane. Sam ulazak u Sloveniju je bezbolan. Odmah na granici imate menjačnicu gde kupujete njihovu vinjetu u iznosu od 15 evra i koja važi sedam dana. Obavezno je morate zalepiti na šoferšajbnu u delu vozača kako bi kasnije bez zaustavljanja se vozili po slovenačkom auto putu gde senzori skeniraju vinjetu.
Oko 15,15h stigli smo u jedan od ukupno 5 hotela Hit Holidays-a, i to baš onaj koji je smešten na samoj stazi Kekec sa kog se spušta prelep pogled na gradić. Ogroman broj turista iz obližnje Italije i Austrije, kao i sami Slovenci uživali su tog vikenda u zimskim čarolijama. Iako zaposleni u Hit Holidays-u kažu da je njihov  hotel Kompas više namenjen porodicama sa decom zbog konfornijih soba, naš apartman u hotelu Larix koji gleda na stazu Kekec dugačku 730m zadovoljio bi i najprobirljivije goste. Zapravo, mi smo se najviše radovali terasi sa koje smo mogli da uživamo u pogledu na Alpe i okolne ski staze, kojih ukupno ima 21. Tih dana radile su samo tri staze, jer sneg još uvek nije napadao, pa su topovi odigrali glavnu ulogu za sve nas željne skijanja i sankanja.
Kako su staze radile do 16h, prvo smo malo prošetali gradićem, gde je trupa praćena Sv Miklaušom podelila svoj deci na ulici bombone, a zatim uživali u Galeriji ledenih figura gde ulaz košta 9 eura za odrasle, i 6 za decu. Oni najmlađi do 5 godina ulaze besplatno. Sama galerija je postavljena preko puta Larix-a, baš kao i klizalište koje radi do 22h, a za koje se ulaz plaća 3 evra.
Spremni za sankanje i kliskanje sa još nekoliko porodica spuštali smo se niz stazu. Ono što me je kao roditelja oduševilo, neverovatan je broj mladih parova sa bebama koje se oko staza šetaju kolicima po snegu. Samo vesele okice vire radujući se svežem vazduhu i graji razdragane dece.
Svi hoteli našeg domaćina nude fantastične spa i welness centre, kao i dečije igraonice i nismo mogli tako lako da se odlučimo za sadržaje. Na kraju, ipak smo otišli na bazen koji radi do 23h. Mi stariji uživali smo u đakuziju, deca u dečjem bazenu. Srećni što nam je ceo dan maksimalno bio ispunjen, već od ranog jutra narednog dana imali smo isplanirane aktivnosti.
Kako zvanična sezona nije počela sa svima smo napravili dogovor, sto bi se reklo cenkali smo se. Kod samo punkta za prodaju ski pasova je skola skijanja i rentiranje opreme. Dogovorili smo za decu besplatnu opremu uz 24evra po času obuke. Za Lenku nam nisu naplatili obuku prva dva dana, iako je instruktor na nju vise obraćao pažnju, s obzirom da Dunja ima iskustva. Čak nam je Jan, sin vlasnice ski škole dao i njegov ski pass za Dunju, pošto bez obzira sto su na obuci, deca starija od šest godina plaćaju korišćenje staza. Sa Janom pričate na srpskom, kao i sa ostalima i svi su srećni da vam pomognu, popričaju sa vama, razmene neku šalu i sl. Čuvali su oni nama opremu i našu i svoju, naplaćivali korišćenje iste za pola dana, umesto za ceo...kažem, samo pitajte i pokušajte. Imate ukupno tri škole u okruženju pa nadjite šta vam odgovara, jer skijanje jeste skupo, ali i prelepo. Uostalom, jednom kad uložite u obuku dece to im je za ceo život. Što se mog supruga i mene tiče, kako bih Vam rekla, mi skijamo „na snagu“, i onako poprilično smo hrabri. Ako dođete za vikend može se desiti da Vam upola cene Slovenac proda ski pass. Ukoliko nemate tu sreću,  spremite 20 evra za dnevnu kartu, odnosno 30 evra u toku sezone.
Kad se popnete na stazu Kekec imajte obavezno fotoaparat uz sebe. Meni je došlo da prosto ne silazim sa vrha iste, jer pogled vas ostavlja bez daha. To je inače i staza na kojoj se realizuje i noćno skijanje od 19 do 22h.
Sve do ponedeljka sam samo mislila o tome kako je Kranjska Gora fenomenalna destinacija za zimu. Malo skijate, malo se sankate, klizate, kupate, relaksirate. Ne znam koliko je kod nas popularno nordijsko skijanje, ali iza hotela Kompas počinje 40km staza za ovaj sport koja prolazi kroz Sloveniju, Italiju i Austriju. Možete da skoknete u Italiju I Austriju u šoping: outlet-i su udaljeni  30-ak minuta autom, jer ipak svaka žena mora da baci pogled u poneki izlog, pokuša da ugrabi koje sniženje koje je ovih dana već bilo počelo. Uz to, ono što mi je žao što mi nismo ove godine uspeli da vidimo, a vi možete ako odete je Eskimsko selo- Igloi koji će biti postavljeni sa početkom sezone. Tamo ćete moći nešto da prezalogajite i čak prespavate. Za decu će biti pripremljene dodatne atrakcije.Blizu je i jezero Jasna sa prirodnim klizalištem.
Kako je vreme bilo lepo mi smo se odlučili taj dan da posetimo čuvenu skakaonicu na Planici, a zatim i izvor reke Sava. Do nje možete i peške. Kada dođete do drvene barake „Zelenci“ na levoj strani puta, na pravom ste mestu. Par miniuta hoda kroz šumu i videćete mesto gde reka Sava izvire iz zemlje, a zapravo ona izvire iz stena na Tamarju blizu Planinskog doma, samo je proleće ili leto idealna sezona za posetu tom delu Kranjske Gore. Tek tada shvatite da Kranjska Gora podjednako velike mogućnosti za uživanje nudi u toku letnjih meseci. Preko 100km pešačkih staza, preko 200km biciklističke rute kroz Sloveniju, Italiju i Austriju. Za one koji vole planinarenje prava idila. Ukoliko ste zaljubljenik u golf, ili neko ko bi da se okuša u ovom sportu, i ta opcija postoji. Za mališane uzrasta od tri do deset godina čuveni hrabri lik Kekec  iz Zemlje čuda  ispričaće brojne priče, moći će da posete i zemlju Patuljaka  i upozaju sa sa njima. Bob sa šinama je atrakcija koja se ne propušta.
Slovenija je mala zemlja pa nekako sve izgleda blizu. Mi nismo propustili da narednog dana posetimo Bled, koji je samo 35km udaljen.

Bled, bajkovita čarolija
Kako smo došli početkom decembra imali smo sreće da je baš tog dana bilo preko 10C i da smo uživali u prelepom danu i pogledu. Do samog ostrva na jezeru ima nekih 700m veslanja. Ako, poput nas, želite da uštedite novac, a pri tome uživate u idili, čak iako nikada niste veslali rukovodite  se onom srpskom logikom “Nisam probao“ i odite do crkve Uznesenje Marija gde ćete zamisliti želju i povući zvono tri puta kako bi se ista ostvarila. To zadovoljstvo „sam svoj majstor“ koštaće vas 12 evra. U slučaju da veslanje poverite drugima, svaki član porodice moraće da plati pomenutu cifru. Prelep pogled na Alpe pruža se sa ostrva, a do crkve vas vodi 99 stepenika. Baš tu čeka vas i nekolicina patkica koje će se odmah okupiti oko čamca i prihvatiti smoki, štapiće, šta im već ponudite. Ukupno za odlazak do ostrva, obilazak i povratak veslanjem potrebno je nešto više od sat vremena.
Kako smo kod čamaca sreli pecaroše koji su baš u to vreme jeli sočnu pljeskavicu i picu uputili su nas na piceriju Rustika, koja se nalazi na 50m od crkve odakle krećete da se penjete prema  dvorcu, tzv. Bledskom gradu. Najveća pica je prečnika 33cm, njena cena je 7,6evra. Ukoliko je pakuju“ za poneti“ naplatiće vam dodatnih 50 centi za kutiju. Samo da napomenem, u životu nisam jela lepšu Capricosu. Penjanje do samog muzeja u okviru dvorca traje par minuta, nije preterano naporno za decu, pošto ima i klupa na kojima možete da odmorite. Ono što smo mi shvatili tek kad smo se popeli, do vrha se može doći i autom. Prelep pogled na jezero, kao i Alpe prizor je koji nas je sve oduševio. Ulazak u dvorac i muzej košta 8 evra za odrasle i 3,5 za decu stariju od 4 godine. Ako niste neko ko baš po svaku cenu mora da poseti muzej, možete i izbeći ovaj obilazak. U okviru dvorca su vinarija, mala kapela, i štamparija.

Mi smo obilaskom dvorca završili posetu Bledu, i vratili se u Kranjsku Goru. Svakako, zimi je dan kratak, pa nakon skijanja ne preostaje mnogo vremena za upoznavanje okoline . I glavni grad je udaljen sat vremena vožnje. Ipak, ukoliko se odlučite za posetu u toku proleća ili leta, imaćete veće mogućnosti od nas. To isto važi i ukoliko ne skijate, jer onda zaista možete da uživati u prirodnim lepotama. U samoj okolini možete posetiti i Planinski muzej u Mojstrani, Kajžnkovu kuću u Ratečama i Liznjekovu domačiju u Kranjskoj Gori.
Osim svih ovih sadržaja, u prirodi se svake zimske sezone igra i predstava Žive jaslice u ledenom kraljevstvu, koja opisujući Isusovo rođenje predstavlja pravu  atrakcija u selu Mojstrana.
Ove sezone dva velika dogadjaja biće realizovana u Kranjskoj Gori: 8.marta Svetski ski kup, a 22.marta 2014.godine čuvena skakaonica u Planici.

Vratićemo se opet
Naša poseta Kranjskoj Gori trajala je tek toliko da nas ova destinacija zaintrigira i iskreno, po prvi put u životu natera na razmišljanje da možda jedan deo letnjeg odmora provedemo na njihovom primorju za koje i ne znam šta sve može da ponudi, ali svakako onaj drugi baš u naručju Julijskih Alpi, u njihovom najlepšem delu, onom koji smo za nedovoljna četiri dana uspeli da doživimo, da osetimo duh planinskog gradića, dobro raspoloženje domaćina. Bogata prirodna okolina ovog područja vratila me je u sedmi razred, isti period kada je počela da se raspada Jugoslavija a ja sticala znanje iz geografije koje nisam mogla u okviru neke ekskurzije ili sa roditeljima i sestrom u okviru porodičnog putovanja da sebi dočaram.Kako se vreme ne može vratiti, ali svakako propušteno može nadoknaditi u nekom narednom periodu, sigurna sam da će naša porodica uvek željna akcije nastaviti da istražuje lepotu ove destinacije.

Za kraj želim još par informacija da podelim. Na samoj Kranjskoj Gori cena odlične espresso kafe je od 1,1 do 1,5 evra. Hrana u hotelu Larix gde smo mi odseli je fantastična. Bafe za doručak i večeru zadovoljiće svačiji ukus  i naravno dostupna je u izobilju. U bazen hotela koji gleda na stazu možete ući do 22h, a otvoren je sat vremena duže. U toku sezone možete decu ostaviti na dva sata da se animatori njima bave dok vi na miru skijate ili uživate u kafi. Od 20-og decembra će inače ovaj restoran biti ponudjen i svim skijašima koji ne budu odseli u ovom hotelu a koji će u pancericama moći da skoknu na brzinski ručak. Internet je podjednako dobar u holu i sobama. Sam Larix hotel je dobitnik nagrade za najbolji ski hotel u Sloveniji za 2013.godinu.
Hit Holidays vlasnik je pet hotela i jednog apartmanskog smeštaja. 1300 ležaja ukupno je na raspolaganju u hotelima  Špik,  Larix, Kompas, Prisank , svi sa 4*,  Alpina sa 3* i apartmanska kuća Vitranc sa 3*. Svi hoteli su u centru osim hotela Špik koji je udaljen 7km. Kako je novijeg datuma,sa najboljim i komfornim sobama, najčešće ga koriste u letnjim mesecima. Tokom zime minibus  u više navrata odvozi  goste do centra Kranjske Gore.
Ski paseve možete kupiti u hotelima, koji inače nude pakete po izboru, od noćenja sa doručkom, do all inclusive varijante. Gostima se nudi i skijanje u tri zemlje-Austrija, Slovenija i Italija. Posebno ističemo i sniženje od 15.marta do kraja sezone sa besplatnim ski pasem.
Hit holidays ima svoju animacijsku grupu, a svi hoteli imaju mini klub za decu. Animacija je svakodnevno i na bazenu. Brojni welness sadržaji , masaže i saune dostupni su u svim hotelima.
Za one radoznale, postoji mogućnost da sa animatorima uveče sa bakljama obilaze Kranjsku Goru peške, i tako se bolje upoznalju sa istorijom mesta.
 

foto:hitholidays.si,Dečji sajt

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Feb
2018
Iz ugla porodice
15.
Sep
2017
Iz ugla porodice
30.
Jul
2017
Iz ugla porodice