Putovanje
22.02.2021.

Saznajte zašto mnoge porodice tradicionalno skijaju u martu

Ako volite skijanje i insistirate na prirodnom snegu, a pritom ne volite gužve, onda je mart idealan da se zaputite na planinu. Čak i ako ne znate da skijate, a dobrog ste zdravlja i imate želju za nekim novim izazovima, možda baš ove godine treba da se oprobate u ovom sportu. Mnogi manje i više iskusni skijaši će vam reći da taj osećaj koji skijanje donosi ne može se ni sa čim uporediti i ističu da bi oni svako letovanje rado zamenili zimovanjem.
Ovih dana domaća skijališta puna su skijaša, od onih najmlađih, koji staju na skije i pre nego napune dve godine, do starijih, iskusnijih koji ni u osmoj deceniji ne mogu da odole čarima ovog sporta. Sve ovo ne treba da bude čudno, jer već godinu dana smo upućeni na domaće turističke destinacije, pa planinski turizam cveta. Ako se tome doda zagađenje vazduha koje je prisutno u svakom gradu, onda je to još jedan razlog za beg u planine. Za iskusne skijaše Kopaonik je domaća destinacija broj jedan, pre svega zahvaljujući stazama ukupne dužine od preko 60 km.
Dobri poznavaoci planine vole skijanje u martu, jer sve funkcioniše kao u špicu sezone, sneg je zagarantovan i ima više sunčanih dana, manje je hladno, žičare duže rade, a i gužve su manje. Kada se uzme u obzir da se u januaru i februaru dugo čeka na pojedinim žičarama, ovo je i te kako dobar razlog da se skijanje u martu nazove čistim uživanjem.
Kopaonik svake godine povećava kapacitet smeštaja, kako u centru tako i u vikend naseljima. Iako je podrška skijašima u vidu prevoza obezbeđena, hedonisti vole da bez muke, čim stave skije na noge, izađu na neku od staza. Hotel koji im to već godinama unazad omogućava nalazi se na visini od 1.786 m pored Karamaskog potoka, a staza koja mu nekako i pripada je Mali Karaman. Zato gosti vole da kažu da hotel Rtanj ima sve na jednom mestu: skijašnicu, ski pass-a i direktan izlazak na stazu. Oni i ne pominju toliko hranu, jer se podrazumeva, a gosti dobro i znaju da je pansionska hrana više nego odlična, raznovrsna i domaća. Posetiocima Rtnja voda pođe na usta kada se pomenu čuvene krofne. Do ove godine, svakog vikenda održavali su se kocerti na otvorenom, te bi skijaši birali da baš u otvorenoj bašti Rtnja naprave pauzu i uživaju u čarima martovskog sunca.

Sunčanje + skijanje = uživanje

Iskusni skijaši znaju da se na planini lepo pocrni. Iako je preporuka da se nose skijaške naočale, to nije imperativ. Mnogi nose obične naočale za sunce i koriste svaku priliku dok su na žičari ili na pauzi da se sunčaju. Mnogi kafići imaju ležaljke i ćebad pa je uživanje zagarantovano.
Ove sezone hotel Rtanj je uneo i neke novine. Gostima su na raspolaganju potpuno renovirane sobe, sauna i teretana. Sam hotel je usvojio antiCovid mere pa je pre dolaska u hotel obavezan negativan rezultat testa ne starijeg od 48 sati. Na ovaj način hotel se trudi da sačuva zdravlje svojih gostiju. Takođe, ograničio je ulazak i onima koji nisu gosti hotela. Neretko ćete pored hotela videte i konje koji u kočijama mogu da vas odvezu do centra planine ili ukoliko poželite da jašete, a vremenski uslovi to i dozvoljavaju, biće vam omogućeno.
Večeri su rezervisane za društvene igre u lobiju hotela ili opuštanje uz vino pored kamina. Obe varijante su na usluzi samo gostima hotela.

Rtanj je pravi planinski hotel koji ima dušu

Hotel Rtanj ima sve ono čime može da se pohvali planinski hotel u kome uglavnom odsedaju porodice sa decom. Za sve one koji nemaju svoju ski-opremu, ona ovde može da se rentira. Na ovaj način, hotel svojim gostima omogućuje kompletan konfor, pogotovo onima koji možda naprasno jedno pre podne odluče da stanu na skije. Dovoljna je samo njihova želja, ostalo im je na dohvat ruke. Nije ni čudo što se gosti Rtnju uvek vraćaju.

Nisu svi gosti hotela skijaši, neki dolaze u pratnji skijaša pa vreme provode u dugim šetnjama. Mart je i za njih idealan mesec, pogotovo što je nedavno puštena u rad i gondola koja vozi od Brzeća do staze Mali Karaman, baš nadomak hotela. Verujemo da je vožnja pravo uživanje i da će se svi posetioci planine potruditi i da se provozaju njome bez obzira gde su odseli.
Novine samog skijališta, pored gondole je i on-line poručivanje ski karata sa popustom od 5%. Važe i oni stari popusti na porodične karte pa je ovo možda dodatni razlog da se baš ovog marta nadišete svežeg vazduha, osunčate i nauživate na Kopaoniku.
Foto:decjisajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno