Putovanje
29.06.2020.

Kampovanje sa decom biće sjajno iskustvo ako se dobro spremite

U toku marta i aprila, kada nam je bilo ograničeno kretanje, parkovi, šetališta i sve ostale zelene oaze bile su pune novih vežbača, džogera, rekreativaca svake sorte, a naročito roditelja s decom koji su naprasno, preko noći postali izraziti ljubitelji prirode. Ta potreba za boravkom u tom lepom zelenom okruženju bila je toliko snažna da su neki od njih rizikovali da budu kažnjeni zbog kršenja zabrane, ali je izgleda bila i toliko iskrena da su se mnogi zarekli da će, čim korona prođe, otići na kampovanje sa decom.


Da li ste zaista spremni za kampovanje sa decom

Kampovanje sa decom biće sjajno iskustvo, čak i ako vam je prvo, ali samo pod uslovom da se dobro pripremite. U jedno budite sigurni – biće to veliki izazov za čitavu porodicu, ali će ujedno biti i neponovljiva avantura koja će vas zbližiti kao ništa do tada. Mi ne možemo i ne želimo da vam preporučimo nijedan od postojećih kampova u Srbiji, jer bismo iz ličnog iskustva morali da znamo po nešto o svakom od njih, ali ćemo vas zato posavetovati kako da se pripremite za ovo putovanje.
Za početak, još jednom razmislite da li su vam deca dovoljno velika, da li ste spremni da se odreknete uobičajenog komfora i da li možete da podnesete bube. Ako je odgovor DA, idemo dalje.

 

Šator pruža najmanji komfor, ali je deci privlačan

Svako putovanje s decom, svaki odlazak na odmor sa njima predstavlja izazov, kako logistički tako i emotivno, a kada je reč o kampovanju sa decom treba biti spreman za najrazličitije situacije, a naročito one problematične. Za početak, važno je da utvrdite minimum smeštajnih, higijenskih, prehrambenih i sigurnosnih standarda, pa po tome odlučite gde ćete kampovati jer nije isto da li ćete boraviti u šatoru, van civilizacije, u šatoru u kamp naselju, u kamp-kućici, bungalovu ili u luksuznom kamperu. Jasno vam je da je one osnovne potrebe, kao što su ishrana, spavanje, odlazak u toalet i kupanje najteže zadovoljiti u šatoru koji je pak mnogim mališanima jedina asocijacija na kampovanje. On je, kažu, zabavan, ali će vama biti daleko lakše da se opustite u kamp naselju sa tekućom vodom, sanitarnim čvorom, strujom i tuševima...

Na kampovanje sa decom ponesite dovoljno hrane

Bez obzira na to koliko ste vešti, koliko su vam deca velika, razumna i nezahtevna, ne računajte da ćete na kampovanju jesti ono što sami uberete, upecate i ulovite, već, blago nama, ponesite dovoljno namirnica za sva tri obroka za svaki dan kampovanja. To, naravno, treba da budu nekvarljive namirnice, gotova kuvana jela koja ćete podgrevati na plinskom rešou, a računajte na to i da obavezno pripremite jedan roštilj na vatri koju ste sami založili.
Pored ishrane, i spavanje treba da bude dobro osmišljeno. Najvažnije je da dete bude bezbedno i zaštićeno od svog životinjskog sveta, a kako je bitno i da spava u čistom okruženju, možda je najbolje da svako ima svoju vreću za spavanje.

Bez duboke udobne obuće ne krećite na kampovanje

Kada je reč o odlasku u toalet i održavanju lične higijene tokom kampovanja sa decom, najbolje je da boravite u kampovima koji imaju toalet stanicu. No, uprkos tome računajte da sa sobom ponesete velike količine antibakterijskih vlažnih maramica i drugih sredstava za održavanje higijene. Trebaće vam i za brisanje ruku, ali i za „brzinsko suvo kupanje“
Odeća koju nosite nek bude komotna i udobna, nipošto ona izlazna, jer dete ne treba da se opterećuje time. Gledajte da imate dovoljno čarapica i čistog veša, majica, jakna i bermude mogu da budu i uflekane, ništa im neće faliti. Duboka obuća se podrazumeva, ali bi valjalo i da dobar deo dana bude boso, to je lek za ravne tabane a pomaže i kod lošeg držanja.

Neka kampovanje sa decom postane vaša tradicija

I šta još da vam kažemo?! Da vam poželimo lepo vreme, jer kiša, oluja i grmljavina na kampovanju u prirodi deluju još strašnije nego u gradu. Da vam poželimo nebo puno zvezda, da bi vaša deca pod njima mogla da maštaju i sanjaju sjajne snove. Da vam poželimo da se istinski sjedinite sa okruženjem i da se radujete povratku prirodi. Da vam poželimo da vas uspavljuju zrikavci i da vas budi pesma ptica, da vam vetar pravi frizure i da vam kupina boji usne.
Želimo vam da budete zdravi, da vam dan ne pokvare ni kiša, ni kopriva. Želimo vam puno lepih šetnji, puno logorskih vatri, puno pesme i priče, puno lepih iskustava koja ćete prepričavati tokom čitave godine i da kampovanje sa decom postane vaša porodična tradicija.
Foto: chulmin1700-pixabay,dominik-jirovsky-unsplash, MaBraS-pixabay, dreamstime_m_9977594-dmitry-naumov

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Interesovanja 90124lic
 Merdevine za penjanje 90124
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.380,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šatori 31339
Šator za decu-Micasa 31339
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šatori 31301P
Šator Slatki svet 424-17
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno