Putovanje
21.01.2019.

Spremite se za skijanje

Ko jednom stane na skije, pod uslovom da se to ne završi gadnim padom ili povredom, biće opsednut ovim divnim sportom do kraja života. Da li zbog osećaja slobode, brzine, lepote nepreglednh snežnih staza ili nečeg drugog, ljudi lako postaju ski-zavisnici pa ne čudi što svoju strast žele da prenesu na druge. Ima i onih koji su na skije prvi put stali „pod stare dane“, kad su im deca stasala za pancerice, pa su preko noći otkrili svoju novu, najveću pasiju – porodično skijanje.
I jedni i drugi ovih dana uveliko traže najbolju ski-destinaciju za predstojeći zimski školski raspust.

Izbor, kažu, nije lak jer u obzir valja uzeti mnogo toga, od iskustva, preko uzrasta i navika dece, do cena. Najlakše je onima koji žive podno naših ski-centara, jer do njih mogu da „skoknu“ očas posla i da se uveče vrate kući, iako valja tovariti i istovarati kompletnu opremu za celu porodicu. Ostali, za razliku od njih, pre nego što se maše za džep moraju da prelome da li će da skijaju „kod kuće“ ili u inostranstvu. Izbor nije jednostavan, pa valja uzeti u obzir mnoge faktore.
Iskusni skijaši kažu da su cene u našim ski-centrima previsoke u odnosu na ponudu, naročito ako se traži smeštaj u blizini staza, što je najvažnije roditeljima koji zimuju s malom decom. Zato oni najčešće biraju skijališta u Bosni i Hercegovini, Austriji, Sloveniji, Austriji i Bugarskoj, jer se do njih relativno brzo i lako stiže, što je takođe važno ako se putuje s decom. U većini ovih zemalja postoje centri koji su idealni i za početnike, ali i za iskusne skijaše koji vole izazovnije staze i spust po netaknutom dubokom snegu.

U manje posećenim ski-centrima vlada opuštenija atmosfera, bez prevelike gužve. U njima je lakše naći smeštaj, i hotelski i apartmanski, blizu staza po prihvatljivim cenama.
– Mlađe dete ima četiri godine i još spava popodne. Tražimo hotel do kojeg nećemo morati da hodamo kompletno opremljeni kad pođemo na popodnevnu dremku. Iako stariji sin ima osam godina, još je mali da sam nosi svoje skije, tako da nam je i zbog njega važna blizina hotela – kaže mama Sonja Pavlović (38) koja je uz muža i starijeg sina prošle godine prvi put stala na skije i povredila se, ali ne odustaje.
Uprkos tromesečnoj rehabilitaciji i bolovima u kolenu koje je „vukla“ šest mseci, jedva čeka zimski raspust da se ponovo okuša u spustu.

– Lane smo bili u Bugarskoj, a ove godine idemo u Austriju. U Bugarskoj su velike gužve, sad tražimo nešto mirnije. Ne želim da se sudaram na stazi, jer sam zbog toga i pala. Pregledi su nas koštali koliko i ceo aranžman, pa ćemo ove godine biti pametniji. Uplatićemo putno zdravstveno osiguranje „Dunav osiguranja“. Neće nam ono preduprediti ni povredu ni bolest, ali će nam pružiti sigurnost. Ne želimo da rizikujemo jer znamo da putovanje, a naročito avantura poput ove naše, može da bude savršeno samo ako na vreme razmišljamo o sopstvenom zdravlju i zdravlju naše dece – objasnila nam je ova mama.

Promo tekst
Foto: Up-Free-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno