Školarci
06.09.2021.

Koliko ulažemo u decu, toliko će se deci i vratiti!

С новом школском годином често почињу многе ваннаставне активности за много дјеце, а све с циљем да се дјеца што више оспособе за бројне вјештине. Већина њих су главни језици и спорт, а многи додатно иду на глуму, сликарство, музичку школу, напредне курсеве математике или других предмета. Када је у породици са више деце која имају већи број обавеза, често је растрзана између амбиција родитеља и стварних жеља и потреба детета. Колико све то кошта једну породицу и како то све организовати за 24 сата или седам дана у недељи, а да деца немају довољно времена за дружење, игру и популарно „блејање“?


Спорт као ваннаставна активност


Kada uporedimo naše i detinjstvo naše dece razlike su očigledne. Za početak, mi smo se bavili sportom, ali je on za nas bio besplatan. Mnogi od nas su mogli da menjaju i sportove, da se isprobaju u različitim disciplinama, a da to naše roditelje ništa ne košta. U manjim gradovima gotovo svaka firma je bila sponsor nekog kluba, te su deca dobijala besplatno opremu i nisu plaćala ni treninge niti utakmice, brojna putovanja, pripreme. Danas za to treba izdvojiti popriličnu svotu,a li bez sporta ne bi trebalo da bude detinjstvo. Sport je važan za kompletan razvoj ličnosti, za razvoj socijalnih veština, spretnosti. Sportom pokazujemo svoje lice, ali i naličje, uči nas marljivosti, strpljivosti, discipline, timskom radu.
Deca se kroz sport uče životu a koliko je on značajan za fizički razvoj i zdravlje, ne treba ni pominjati.


Strani jezik kao vannastavna aktivnost


Dobro poznavanje minimalno jednog stranog jezika je veoma važno za svakog pojedinca. Kaže se “Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš!” SIgurno u svom okruženju imate ljude koji žale što nisu dobro savladali neki od jezika. Bez obzira za koji se dete odluči, istrajte, ukoliko ste u mogućnosti da savlada što viši nivo. Jezik otvara mnoga vrata, a pogotovo ona vezana za zaposlenje i odlazak na studije van granica matične zemlje. Jezik omogućava i zaposlenje u inostranim kompanijama sa sedištem u našoj zemlji, ali i brojna putovanja, učestvovanja na raznim kampovima, druženjima. Puno je i školica prisutno, a vi birajte one koje ne rade po školskom programu već uče decu jeziku i spremaju ih za polaganje za priznate sertifikate.

Umetničke škole kao vannastavna aktivnosti


Neko će se odlučiti za slikarstvo, neko za glumu kao način izražavanja svojih emocija. Podržite i jedno i drugo, ne da bi deca bila budući vrsni glumci ili slikari već da svoja osećanja pravilno izražavaju. Njima nikada neće biti dosadno, stalno će uz njih biti knjiga ili četkica, a vreme će provoditi u bioskopu, pozorištu, galerijama, muzejima. Umestnost je trenutno krhka grana našeg društva, ali veoma važna za razvoj kompletne ličnosti i usmeravanje emocija. Dramsko recitatorkse sekcije, pisanje eseja i svaki drugi vid umetničkog izražavanja, čak i najstidljivijoj deci daje krila i slobodu pokreta i govora.


Muzika kao vannastavna aktivnost


Muzičku školu treba ozbiljno shvatiti i na vreme upisati dete na tu vrstu aktivnosti. Za razliku od drugih vannastavnih obaveza, ova iziskuje veliki angažman pa je dobra organizacija presudna. Kako dete raste tako mu se i obaveze u muzičkoj povećavaju te je dobro da zaista voli i uživa pohađajući je da ne bi došlo do zamora i jednostavnog odustajanja.


Napredna matematika i drugi predmeti kao vannastavne aktivnosti


Forsiranje jednog predmeta u školi je dobro za sve one koji imaju sklonosti ka tom predmetu pogotovo ako su deca željna takmičenja, savladavana dodatnog gradiva. Ovo nije jednostavna dodatna nastava već rešavanje matematičkih problema, ulazak u srž i cilj matematike, fizike, hemije, izvođenje ogleda i eksperimenata i dete treba da bude željno ovakvog znanja koje će mu, možda usmeriti i životni poziv.Za njih je ovakav vid rada i opuštanje te, za početak, ako primetite takve sklonosti, samo punidte detetu,a neka njegova bude konačna odluka. Čak i ako prekine u bilo kom trenutku, znanje neće izbledeti i uvek će moći da nastavi.

Многе ваннаставне активности постају кампови за децу током распуста, у којима се деца додатно друже и развијају вештине и брже стичу знања. За њих, као и за наведене активности, мјесечно треба издвојити приличан број, па је најбоље послушати дјететове преференције, а затим на основу тога одредити приоритете и изабрати оно у чему ће дијете заиста уживати. Једном стечена знања и вештине остају за цео живот, што им нико не може оспорити или одузети јер има велику личну и нематеријалну вредност, коју деца могу да материјализују у било ком тренутку.

фото: унплусх.цом
 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Muzičke 305424BK
Igračka za decu bubanj set za igru.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne E185
Didaktički eksperimentalni set elektro pionir Mehano E185
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lopte 9801
Dostupna u 4 boje. Prečnik 18cm, težina 280gr
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno