Školarci
06.09.2021.

Koliko ulažemo u decu, toliko će se deci i vratiti!

Sa novom školskom godinom neretko za mnogu decu kreću i brojne vannastavne aktivnosti a sve u cilju da decu što više osposobimo za brojne veštine. Većini su glavni jezici i sport, a mnogi dodatno kreću i na glumu, slikarstvo, u muzičku školu, napredne kurseve iz matematike ili drugih predmeta. Kad je u porodici više dece sa većim brojem obaveza, ista često bude rastrzana između ambicija roditelja i stvarnih želja i potreba deteta. Koliko sve to košta jednu porodicu i kako sve to organizovati u 24 sata ili sedam dana u nedelji, a da deca imaju dovoljno vremena i za druženje, igranje i popularno “blejanje”?


Sport kao vannastavna aktivnost


Kada uporedimo naše i detinjstvo naše dece razlike su očigledne. Za početak, mi smo se bavili sportom, ali je on za nas bio besplatan. Mnogi od nas su mogli da menjaju i sportove, da se isprobaju u različitim disciplinama, a da to naše roditelje ništa ne košta. U manjim gradovima gotovo svaka firma je bila sponsor nekog kluba, te su deca dobijala besplatno opremu i nisu plaćala ni treninge niti utakmice, brojna putovanja, pripreme. Danas za to treba izdvojiti popriličnu svotu,ali bez bavljenja sportom detinjstvo nije potpuno. Sport je važan za kompletan razvoj ličnosti, za razvoj socijalnih veština, spretnosti. Sportom pokazujemo svoje lice, ali i naličje, uči nas marljivosti, strpljivosti, discipline, timskom radu.
Deca se kroz sport uče životu a koliko je on značajan za fizički razvoj i zdravlje, ne treba ni pominjati.


Strani jezik je najčešća vannastavna aktivnost


Dobro poznavanje minimalno jednog stranog jezika je veoma važno za svakog pojedinca. Kaže se “Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš!” SIgurno u svom okruženju imate ljude koji žale što nisu dobro savladali neki od jezika. Bez obzira za koji se dete odluči, istrajte, ukoliko ste u mogućnosti da savlada što viši nivo. Jezik otvara mnoga vrata, a pogotovo ona vezana za zaposlenje i odlazak na studije van granica matične zemlje. Jezik omogućava i zaposlenje u inostranim kompanijama sa sedištem u našoj zemlji, ali i brojna putovanja, učestvovanja na raznim kampovima, druženjima. Puno je i školica prisutno, a vi birajte one koje ne rade po školskom programu već uče decu jeziku i spremaju ih za polaganje za priznate sertifikate.

Umetničke škole privlače mali broj dece

Neko će se odlučiti za slikarstvo, neko za glumu kao način izražavanja svojih emocija. Podržite i jedno i drugo, ne da bi deca bila budući vrsni glumci ili slikari već da svoja osećanja pravilno izražavaju. Njima nikada neće biti dosadno, stalno će uz njih biti knjiga ili četkica, a vreme će provoditi u bioskopu, pozorištu, galerijama, muzejima. Umestnost je trenutno krhka grana našeg društva, ali veoma važna za razvoj kompletne ličnosti i usmeravanje emocija. Dramsko recitatorkse sekcije, pisanje eseja i svaki drugi vid umetničkog izražavanja, čak i najstidljivijoj deci daje krila i slobodu pokreta i govora.


Muzika kao poželjna vannastavna aktivnost


Muzičku školu treba ozbiljno shvatiti i na vreme upisati dete na tu vrstu aktivnosti. Za razliku od drugih vannastavnih obaveza, ova iziskuje veliki angažman pa je dobra organizacija presudna. Kako dete raste tako mu se i obaveze u muzičkoj povećavaju te je dobro da zaista voli i uživa pohađajući je da ne bi došlo do zamora i jednostavnog odustajanja.


Napredna matematika i drugi predmeti kao vannastavne aktivnosti


Forsiranje jednog predmeta u školi je dobro za sve one koji imaju sklonosti ka tom predmetu pogotovo ako su deca željna takmičenja, savladavana dodatnog gradiva. Ovo nije jednostavna dodatna nastava već rešavanje matematičkih problema, ulazak u srž i cilj matematike, fizike, hemije, izvođenje ogleda i eksperimenata i dete treba da bude željno ovakvog znanja koje će mu, možda usmeriti i životni poziv.Za njih je ovakav vid rada i opuštanje te, za početak, ako primetite takve sklonosti, samo punidte detetu,a neka njegova bude konačna odluka. Čak i ako prekine u bilo kom trenutku, znanje neće izbledeti i uvek će moći da nastavi.

Mnoge vannastavne aktivnosti preko raspusta postaju kampovi za decu u okviru kojih se mališani dodatno druže i u isto vreme bržim tempom razvijaju veštine i stiču znanje. Za sve njih mesečno treba izdvojiti popriličnu cifru te je najbolje saslušati sklonosti deteta i onda na osnovu toga i napraviti prioritete i odabrati ono u čemu će dete zaista uživati. Jednom stečeno znanje i veštine detetu ostaju za ceo život, to je ono što im niko ne može osporiti niti oduzeti pre svega jer ima veliku ličnu i nematerijanu vrednost, koju deca u svakom trenutku mogu i materijalizovati.

foto:khamkhor-pixabay, loleobobeo-pixabay,picjumbo-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lopte 9801
Dostupna u 4 boje. Prečnik 18cm, težina 280gr
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno