Bebe
15.10.2018.

Oni bezbedni, vi mirni

Od trenutka kada dete prohoda i postane samostalno, kada nauči da silazi s kreveta, da se popne na stolicu ili na sto, trebalo bi da vam se upale svi alarmi jer počinje novi težak period. Vaše dete će poželeti da dotakne sve što vidi, da stigne svuda, da istražuje i da se dokazuje, pa ćete morati da budete veoma oprezni. Ne, ne morate da ga sputavate, već samo da motrite i sprečite ga da napravi neku veliku štetu i da se ne povredi.

Nisu sva deca podednako aktivna, znatiželjna i nestašna. Devojčice su obično mirnije i ne okreću kuću naglavačke, makar ne onako kako to rade dečaci, ali i ovde može da dođe do odstupanja od pravila, pa bi valjalo da motrite i na male šmizle. Zapravo, najvažnije je da se postepeno pripremate za promene koje nastupaju.
Sve dok ne napuni dve i po godine dete neće gurati prste u utičnicu i neće bacati igračke kroz prozor da bi vas naljutilo već da bi spoznalo okolinu, odnose među stvarima, svojstva predmeta koji ga okružuju. Međutim, saznanje da dete ovo ne radi iz bezobrazluka ponekad ne olakšava situaciju, pa mnogi roditelji reaguju previše burno. Nemojte da budete jedan od njih, ne vičite i ne kažnjavajte, jer ćete mu tako ubiti radoznalost.  Dovoljno je da preduzmete mere koje će ih zaštititi od povređivanja i većih nesreća.

Ukoliko živite u kući sa stepeništem, proverite stabilnost i izdržljivost gelendera i razmak između rešetaka. On ne bi smeo da bude veći od 10 cm kako dete ne bi moglo da provuče glavu između njih. Dudu ne bi trebalo da vezujete za vrpcu i kačite mu je oko vrata, niti da držite kablove i gajtane tamo gde dete može da ih dohvati. Na sve utičnice do kojih dete može da dopre postavite zaštitne poklopce, a šerpe tokom kuvanja okrećite tako da ne mogu lako da se dohvate.
Posebnu pažnju posvetite kupatilu. Najbolje bi bilo da vrata uvek budu zatvorena, a kućna hemija i lekovi podignuti negde visoko ili zaključani u ormarić. 

Plastične kese držite negde duboko u fiokama, police s knjigama, televizor i površine na koje se mogu popeti pričvrstite tako da ne mogu da se prevrnu, a oštre ivice obložite specijalnim gumenim štitinicima.
Kako mala deca često znaju da priklešte prstiće vratima, kroz malo parče gume ili mekani uložak za cipele provucite lastiš i okačite sa obe strana brave ili duž cele ivice vrata. 

Otvaranje frižidera i odmotavanje rolni toalet-papira i kuhinjskih ubrusa spada u omiljenu dečju zanimaciju, ali vi možete da im doskočite. Otvaranje frižidera sprečite tako što ćete gumicom spajati kukice za kačenje peškira koje ste nalepili na vrata i frižider. Ukoliko gumicu stavite preko rolne, klinci neće moći da odmotavaju toalet-papir da bi se s njim igrali ili da bi ga nekontrolisano bacali u WC šolju. Kad postanu odgovorniji, gumicu pošaljite u prošlost.

Imate li vi neki trik koji sprečava klince da se povrede i naprave štetu? 

foto: dreamstime_m_140602474-Arturs-Budkevics

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Plišani ranac za vrtić Jednorog 10/0798
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac za vrtić Furry Friend 27715
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.790,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne 24696
Drveni set seckamo ručak 44542
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.595,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke 159800,bc
Drveni kran 55936
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno