Bebe
21.07.2023.

(Ne)vodite bebu u šoping

Da na svakodnevne primedbe i pritužbe običnih nepoznatih žena niko ne reaguje, a da i najmanja zajedljiva opaska „selebriti mame“ može da uzburka strasti, svedoči i najnoviji rat koji se vodi na društvenim mrežama i najčitanijim portalima. Jedna poznata mama, koja se dugo borila za potomstvo, požalila se da je u najvećem tržnom centru bebu morala da doji i presvlači u jezivim uslovima u toaletu za prepovijanje i izazvala hiljade komentara. Većina je, na njenu žalost, bila osuđujuća.
Ali da krenemo redom...
Da li je bebi koja još nema ni dva meseca mesto u tržnom centru?

Sudeći po reakcijama, više od 90 odsto žena misli da ni bebe ni mala deca nemaju šta da traže na takvom mestu. Jedne kao argument koriste gužvu, druge nepostojanje svežeg vazduha i prirodne ventilacije, treće viruse i bakterije koji cirkulišu vazduhom zahvaljujući centralnoj klimi, četvrte smatraju da žena koja se dugo borila za potomstvo ne treba ni da izlazi iz kuće, a pete tvrde da beba ne može da sisa na miru od tolike buke. Deo njih smatra da se u tržne centre ide da bi „bi viđen“, drugi deo pak tvrdi da se na uslove žale samo „te mnogo važne i umišljene majke“, a deo svesrdno brani stav da je deci mesto u parku, a ne u tržnim centrima i buticima.

U odbranu „VIP mame“ stalo je tek 10 odsto žena koje smatraju da niko nikome ne sme da ograničava slobodu kretanja, da svako treba da ide tamo gde želi i da s pravom očekuje normalne uslove za dojenje i prepovijanje. Neke od njih su poznatu mamu pokušale da odbrane pitanjima „A šta da radi žena koja mora hitno nešto da kupi, a nema kome da ostavi bebu“ i „Otkud znate da nije išla po pelene ili u apoteku“, ali im nije uspelo. A da i među „tolerantnima“ ima svakakvih svedoči komentar jedne mame (tako se potpisala) kojoj u tržnim centrima ne smetaju ni bebe ni mala deca, ali samo ako su lepa, ni žene koje doje, ali samo ako su vitke i doterane.

– Bebi od dva meseca ništa loše neće da se desi u tržnom centru ako leži u kolicima ili ako je mama nosi u marami. Centralna klima je, inače, opasnija za majku nego za bebu. Beba je, ako sisa, zaštićena, ali zato mama nije i ona može da se razboli, da dobije virusnu ili bakterijsku infekciju – kaže Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje, koja će 1.avgusta učestvovati u Rosa radionici dojenja u organizaciji Dečjeg sajta
Uprkos tome, ona se takođe slaže da bebe i malu deca u tržne centre treba voditi samo u izuzetnim slučajevima i situacijama.

– Sat-dva u tržnom centru, ako mama mora nešto da obavi, neće nauditi bebi, ali dugotrajni boravak, koji obuhvata i dojenje i presvlačenje, nije dobra opcija. Mama ne treba da se zatvori u četiri zida sa detetom, ali umesto u šoping centar može da ode u miran kafić u kraju s prijateljicama na kafu ili da rano ujutro prošeta s bebom po parku – kaže naša savetnica, a mi sa Dečjeg sajta, bez želje da se svrstavamo ne jednu ili na drugu stranu, ističemo samo dve činjenice.
1. Najveći tržni centar u Srbiji ima „kutak za dojenje“.
2. Ako su uslovi u toaletima za prepovijanje jezivi, za to su zaslužne upravo majke koje u njima presvlače bebe i koje za sobom ostavljaju prljave pelene, maramice, pultove...

A šta vi mislite o ovome?

Foto: priscilla-du-preez-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Rančevi za vrtić 40C*31032
Samsonite ranac za vrtić  Mickey 40C*31032
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 42551lic
Schleich Kućica na jezeru sa štalom 42551
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17.820,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac memo-160-80
     6 cm SKY CELL pena 2 cm Memory pena jednostrano Zaštitn...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno