Bebe
14.03.2018.

Uporne bebe uporno plaču

Nekada davno se verovalo da bebe plaču da bi raširile i razvile pluća, posle su stručnjaci zaključili da je to način komunikacije, a svaka iskusna mama zna da joj čedo plače zato što je gladno, žedno, zato što ga nešto boli, zato što je mokro, umorno, uznemireno ili neispavano. Međutim, neke bebe plaču i bez vidljivog razloga, neke plaču dugo i neutešno, neke plaču stalno, a sa tim se nije lako nositi.
Šta stručnjaci predlažu kao rešenje za takve situacije?

Umirite je bukom
Šum usisivača ili fena može da umiri, pa čak i da uspava bebu, kao i zvuk mašine za pranje veša jer njen pravilni ritam deluje opuštajuće. Od pomoći mogu da vam budu zvuci „bele buke“ koje možete da skinete sa interneta i instalirate na telefon. Mnoge bebe su tako prestale da plaču, možda će i vaša.

Ljuljajte je ili je „truckajte“
Bebe vole ljuljuškanje, a uplakane bebe vole malo energičnije ljuljanje. Uzmite je u naručje, ali tako da joj glavica bude priljubljena uz vaše grudi ili ruku, i ljuljate je gore-dole. To možete da radite dok hodate, dok sedite na krevetu ili u stolici za ljuljanje.
Ako ljuljanje ne pomogne, smestite bebu u auto-sedište i provozajte je malo po kraju. Velike su šanse da će je zvuk motora i lagana vožnja umiriti. Takođe, pomaže i vožnja kolicima po neravnom terenu koji možete da napravite i u kući. Dovoljno je da pod tepih podvučete neki gajtan ili prutić, vožnja će biti „truckava“.

"Podmitite" je masažom
Nije važno što beba nema grčeve, masaža stomačića će joj pomoći da se opusti, umiri i da prestane da plače. Uzmite neko ulje, kremicu ili mleko za telo, pa laganim kružnim pokretima masirajte bebin stomačić i leđa u smeru kazaljke na satu.
Ako beba ne prestane da plače tokom masaže, odustanite, ne prija joj.

Napravite toplu kupku
Topla voda opušta mišiće, što može da pomogne bebi da se smiri i da prestane da plače. Temperatura vode bi trebalo da bude između 37 i 38 stepeni, svetlo prigušeno, a vi smireni jer ćete u suprotnom samo dodatno razdražiti bebu.
Čak i ako se beba ne umiri odmah, dajte joj šansu da se opusti. Međutim, ako počne da plače još jače i neutešnije, odustanite.

Postarajte se da vama bude bolje

Ukoliko vam nijedan od saveta nije pomogao, a vi ste već na izmaku snage i nerava, velike su šanse da nećete moći sami da se izborite sa problemom. Sada je trenutak da pomognete sebi, kako biste mogli da funkcionišete što normalnije.
* Bebi se ništa neće desiti ako je ostavite nekoliko minuta samu u krevecu da plače na sav glas. Izađite iz sobe, dišite duboko, popijte malo vode, isplačite se i vi, ako vam je do plača, pa se vratite po bebu. Važno je da se oslobodite makar dela frustracije.
* Pozovite nekoga od rođaka ili prijatelja da pričuva bebu na pola sata da biste vi mogli da napravite sebi opuštajuću kupku, da brzim hodom pređete kilometar-dva za pola sata ili da uradite nešto drugo što će vam skrenuti misli sa pronlema. Beba verovatno neće prestati da plače dok vas nema, a možda se desi čudo pa se smiri.
* Prihvatite ovo kao fazu koja će proći! Nek vam to bude srećna misao, lakše ćete se osećati.

Foto: worldofmoms.com, josollinger.com, foxfairytwinsblog.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno