Bebe
31.01.2018.

Beba sita, pelene pune

Prve dane, nedelje i mesece po bebinom rođenju većina roditelja provede u magnovenju, osluškujući da li im čedo diše i da li mirno spava, razmišljajući zašto plače i koliko je mleka posisalo, hodajući na prstima da ga ne probude, brojeći podoje i vireći u pelene. Ako vam ovo poslednje deluje čudno, onda ne znate da je broj punih pelena sjajan odgovor skoro na sva prethodna pitanja, a posebno na ona koja se tiču ishrane i napredovanja.

– Na osnovu toga koliko je puta beba kakila i piškila trebalo bi da se zna da li je beba dovoljno sisala. Beba koja dobija dovoljnu količinu mleka ima šest do osam upišanih pelena i tri do četiri pokakakne. Jedna baš, baš puna pelena, odnosno jedna baš obilna stolica može da zameni te tri-četiri prosečne. Novorođenče do šeste nedelje treba da ima svaki dan stolicu, a posle toga se bebama toleriše i jedna stolica u deset dana i deset stolica dnevno. Dok beba ne napuni mesec i po dana mokra pelena treba da ima težinu jednokratne pelene u koju ste sipali jednu do dve supene kašike vode, a kasnije će količina mokraće biti veća jer će i bebina bešika porasti – objašnjava Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje.

Na njeno objašnjenje nadovezuju se i pedijatri koji potvrđuju da je uobičajeno da beba koja sisa nema stolicu i po pet do sedam dana, dok se kod beba koje se hrane mlečnom formulom normalnim smatra izostanak stolice od tri do četiri dana. Ako beba lepo raste i napreduje, redovno mokri, ne povraća, ne bljucka previše, nema razloga za brigu
Neke bebe će se unervoziti ako ne mogu da kake, drugima to neće ni najmanje smetati, ali vi svakako posmatrajete kako se vaše dete ponaša. Ukoliko vidite da se muči, nežno joj masirajte stomak u pravcu kretanja kazaljke na satu, i blago joj savijajte nožice u kuku i kolenima i potiskujte ih prema stomaku. Ovo će joj, ako ništa drugo, pomoći da se oslobodi gasova, što će joj svakako doneti olakšanje.

Stolicu nikada ne treba izazivati stolicu toplomerom, sapunom, klizmama i čepićima, jer tako problem može samo da se pogorša, ali i da se oslabi bebin sfinkter. Ukoliko vas brine što beba ne kaki, čak i ako ne uočavate nikakve druge probleme, obratite se pedijatru, on će bolje proceniti situaciju.

Foto: babytuto.com, momtastic.com, parents.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno