Bebe
09.08.2017.

Vaš oprez čuva njihovu glavicu

Beba vam je toliko mirno i dobro da vam je prosto žao što niste rodili tri odjednom. Evo već pet meseci lepo spava, lepo sisa, guče, svima se smeška, mirno leži u kolicima, pa ne morate ni da ja vezujete, veselo mlati ručicama i nožicama... Sva je zaobljena, sa onim lepim mirišljavim „krofnicama“ i prevojima na butinama, zbog čega se još ne okreće s leđa na stomak.
Gde je ostavite, tu je nađete. Ali sve do jednog trenutka. Dok je ne nađete na podu jer ste je samo na sekund, kao i hiljadu puta do tada, ostavili na ivici kreveta.

Ako vam je za utehu, niti ste prvi, niti ste jedini roditelj čija je beba pala s kreveta, s komode za prepovijanje, iz kolica, iz kreveca ili stolice za hranjenje, i prošla bez ikakvih povreda. Uglavnom se sve završava sa čvorugom na glavi, ali u težim slučajevima, najčešće pri padu s veće visine, može da dođe i do potresa mozga, naprsnuća lobanje i većih hematoma.
Zato nikada, ali nikada ne ostavljajte bebu blizu ivice kreveta ili na komodi za prepovijanje bez nadzora ni na sekund, ni ako ćete biti udaljeni od nje samo korak-dva. Ako ste sami u kući, pridržavajte je rukom ili je uzmite u naručje ukoliko morate nešto da ostavite ili dohvatite.

Otvorite četvore oči
Nagle bebine pokrete koji se završavaju padom možete da očekujete već od četvrtog meseca, kada počne da se okreće sa leđa na stomak i obrnuto. Neke će to uraditi koju nedelju ranije, neke i koji mesec kasnije, važno je da vi budete spremni.
Dovoljan je trenutak i nešto što će joj privući pažnju – pelena koju ste spremili za presvlačenje, zvečka, vlažne maramice, kutija s kremom za osip, pa čak i vaš glas – da se potpuno nenadano odgurne ili okrene kad vi to najmanje očekujete. Pad je izvestan, povreda srećom nije.

Motrite i na krevetac
Slične nevolje vas očekuju i kad beba počne samostalno da ustaje. Većina će ili plačem dozivati roditelje ili će mirno čekati da je uzmu iz kreveca, ali ima i onih koji će pokušati same da izađu. Ako vam je dete takvo, spustite dušek na nižu visinu i podignite ogradicu, da biste koliko-toliko bili spokojni.

A kad je reč o povredama zbog ispadanja iz kolica, njih je najlakše preduprediti. Dovoljno je da beba uvek bude vezana pojasom jer će je on zadržati ako točkići kolica zapnu na kamen, ivičnjak ili stepenik.

Umirite je, pa tražite čvorugu
Ukoliko vam je, uprkos merama opreza, beba ipak pala s kreveta ili neke veće visine, uzmite je u naručje i pokušajte da je umirite, a tek potom je detaljno pregledajte. Prvo utvrdite da li je pala na glavu ili na leđa, pa pokušajte da nađete čvorugu. Bebine kosti su meke, pa se ne lome tako lako kao kod veće dece, ali ni tu mogućnost ne smete da isključite.
Ako se beba brzo smirila, ako hoće da jede i ako se ponaša normalno, velike su šanse da je pad prošao bez ikakvih posledica. Međutim, ukoliko je došlo do krvarenja, ako dete ne reaguje ili ne možete da ga probudite, odmah zovite Hitnu pomoć.

Pratite kako se ponaša
Čak iako ne postoje vidljive povrede, u naredna 24 sata pomno pratite bebino ponašanje, naročito ako se pala na glavu. Znaci za uzbunu su deformiteti zglobova, hematomi, malaksalost, zbunjenost, odbijanje hrane i vode, neuobičajeno kretanje očiju ili nejednaka veličina zenica, povraćanje, preterana pospanost, uporan plače ili vrištanje.

Foto: Pixabay, Cognet-training

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno