Deca
19.06.2023.

Vodič za povraćanje kod dece: Uzroci i lečenje

Svaki roditelj se suočava sa povraćanjem deteta. Kako to izaziva svima nelagodnost, važno je da saznate moguće uzroke povraćanja i kako da se uspešno borite sa tim. 

Šta može izazvati povraćanje kod deteta?  


Jedan od najčešćih razloga je virusni gastroenteritis, poznat kao „stomačni grip“. Ova infekcija može da traje od nekoliko do nedelju dana.  Poznato je i da COVID izaziva povraćanje, posebno kod dece.
Još jedan razlog za povraćanje jesu mučnine tokom vožnje. Prema nekim istraživanjima oko 50 odsto dece oseća mučninu prilikom vožnje automobilima ili avionima. 
Neka deca povraćaju kada kašlju, plaču ili se previše uzbude, preteraju sa hranom i pićem.
Neke dugotrajne bolesti ili problemi sa varenjem, kao što su intolerancija na laktozu ili celijakija, mogu izazvati hronično povraćanje koje traje mesecima. Povraćanje može biti uzrokovano drugim vrstama infekcija, od kojih neke mogu biti prilično ozbiljne. Ako vaše dete više puta povraća i ima druge simptome kao što su groznica, letargija ili bol, konsultujte se sa svojim lekarom.

Trovanje hranom kao uzročnik povraćanja


Putem hrane i pića najčešće se unose štetne bakterije koje izazivaju trovanje hranom ili infekciju, koja se najčešće leči u kućnim uslovima. Najčešće se vrši detoksikacija organizma i primenjuje zdrave navike u ishrani. Sirovni i nepasterizovani mlečni proizvodi, sirovo povrće, određeni delikatesi od mesa su generalno “opasne” namernice ili bar one koje treba izbegavati kako ne bi došlo do infekcije hranom. Najčešće nema simpotoma, ali pojedi mogu imati i ozbiljna stanja opasna po život, a to već zahteva bolničko lečenje.

Da li postoji opasnost da dete dehidrira nakon povraćanja? 


Da, dehidratacija je glavna briga, jer će verovatno mališani posle povraćanja osećati žeđ (zajedno sa željom da izbace neprijatan ukus iz usta), no to ne znači da treba da popiju veliku količinu vode, jer u toj situaciji voda može ponovo da izazove povraćanje. Idealno je da dete češće uzima po koji gutljaj a idelano rastvor za oralnu rehidrataciju, koji sadrži pravi balans šećera i soli za maksimalnu apsorpciju tečnosti. Topli čaj od đumbira, zaslađen sa malo meda, je takođe dobar izbor. Ako vaša beba sisa, dojenje treba da nastavite. Radite to češće, prateći ponašanje bebe. Dojenje će pomoći da se nadomesti izgubljena tečnost.  
Najvažnije je da pažljivo pratite dete kako bi izbegli znakove dehidracije, poput  ređeg mokrenja nego obično, suvih ustiju, plača bez suza. I letargija i/ili razdražljivost kao i duboko, ubrzano disanje su znaci da je detetu neophodna tečnost. U slučaju ovih simptoma najbolje je da se obratite svom lekaru.

Da li deca mogu da jedu nakon što povrate? 
 

Neka deca se plaše da povrate te je u tom slučaju potrebno da ih umirite, protrljajte im leđa, priznate njihova osećanja i objasnite im da će nelagodnsot koju osećaju uskoro i prestati. Ako vaše dete ima dugu kosu, zavežite je, oslobodite mu lice. 
Koliko god ovo zvučalo neverovatno odraslima, prilično je uobičajeno da dete samo par minuta nakon povraćanja zatraži da jede. Male i česte količine hrane mogu da pomognu, ali nikako prejedanje.

Šta dete treba da jede nakon povraćanja? 


Ovde stručnjaci imaju različite stavove. Mnogi preporučuju da se držite  dijete: banane, pirinač,tost. Ali novija istraživanja pokazuju da bolesna deca zapravo mogu da jedu istu hranu kao i uvek, bez posledica. Verovatno ima smisla izbegavati prženu, masnu hranu, kao i mlečne proizvode i višak šećera. Pitajte svog doktora za savet. 
Kada skockate dete, sledi otklanjanje tragova od povraćanja.
Čišćenje dečjeg povraćanja jedan je od najgroznijiһ roditeljskih poslova. Peškiri i ubrusi mogu da budu dobri saveznici. Imajte nešto u blizini sve vreme dok je dete bolesno. Mnogo je lakše baciti peškir u mašinu za pranje veša (prvo baciti komade u toalet) nego sakupiti i obrisati povraćanje sa poda, ili još gore, tepiha. Čuvajte rezervne čaršave i ćebe u dečjoj sobi, naročito u toku noći. Postavite vodootpornu navlaku za dušek ispod čaršava. Ako imate partnera, jedan od vas treba da brine o  detetu (obrišite ga ili ga na brzinu istuširate), dok se drugi bavi neredom. Držite lavor blizu kreveta i objasnite čemu služi. Budite blizu deteta i spavajte pored njega kako bi ste odreagovali i pre nego počne da povraća.

Da li je povraćanje zarazno?  


Definitivno može, u zavisnosti od uzroka povraćanja. Virusni gastroenteritis je veoma zarazan i ako se brinete o svom detetu, i vi ste ste u opasnosti. Perite ruke što češće. Možda je dobro da počnete i da koristite rukavice dok sređujete ostatke od povraćanja, kako bi ste se zaštitili. 

Nežan roditeljski zagrljaj, maženje, hidratacija i uzimanje probiotika najčešće pomažu nakon povraćanja. Ukoliko ova faza potraje, potražite pomoć lekara. 

foto:pvproductions-freepik, freepik

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Plišani ranac za vrtić Jednorog 10/0798
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ergonomski ranac Love SC2121
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ergonomski ranac Sky Line SC1522
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kućni aparati 32/08966
Sudopera sa dodacima 32/08966
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.299,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno