Deca
08.05.2021.

Bljuckanje kod beba - zbog čega se javlja i kako pomoći novorođenčetu?

Bljuckanje kod beba tj. vraćanje hrane odnosi se na nehotično vraćanje majčinog mleka ili druge hrane koju beba uzima, iz želuca u jednjak. Često se javlja kod beba odmah nakon obroka i dešava se da su mnoge mame zabrinute zbog ove pojave. Ukoliko ste i kod vaše bebe primetili nešto slično, možete odahnuti jer razloga za brigu nema. Evo šta treba da znate o ovoj pojavi i kako možete pomoći svom mališanu. 

Kada se najčešće javlja bljuckanje? 

Vraćanje hrane tj. bljuckanje javlja se tokom podrigivanja, odnosno neposredno nakon što je beba završila obrok. Veoma retko se može javiti i tokom spavanja, ukoliko se desilo da beba nije podrignula nakon jela i ako je zaspala neposredno nakon obroka. 
Ovo se može desiti i posle noćnog dojenja, pošto se bebe često i ne razbude lepo, već samo traže da sisaju i odmah nakon jela nastave sa dubokim snom, pa tako nemaju vremena da lepo podrignu i izbace višak vazduha iz želuca.
Vraćanje hrane dešava se kod beba sve do 6. meseca. Ukoliko se ova pojava ne dešava više od 2 puta dnevno, ako se ne javlja svaki dan u trajanju od tri nedelje i više, smatra se normalnom pojavom i nemate razloga za brigu. 

Zbog čega se javlja vraćanje hrane tj. bljuckanje? 

Nerazvijenost mišića koji zatvara put hrani iz želuca u jednjak ( ezofagealni sfinkter) izaziva ovu pojavu. Kako beba raste i razvija se, tako se i ovaj mišić razvija, pa kada mališan krene sa uzimanjem čvrste hrane, bljuckanje je već uveliko prošlost. 
U uzrastu do četvrtog meseca vraćanje hrane javlja se kod čak dve trećine beba. Kako idemo ka starijem uzrastu, javljanje ove pojave se znatno smanjuje pa je kod beba između četvrtog i šestog meseca ova pojava zastupljena kod jedne četvrtine mališana, a između desetog i dvanaestog meseca, javlja se kod svega pet posto dece. 

Kada bljuckanje može biti razlog za brigu? 

Ako se desi da se kod bebe javlja bljuckanje više od dva puta dnevno, da to traje duže od tri nedelje, ako beba ima problema sa nesanicom, anemijom, ako loše napreduje i neprestano je nervozna, to može značiti da ova pojava izaziva i neke druge smetnje kod bebe kao što su zapaljenja i oštećenja sluznice jednjaka usled vraćanja hrane iz stomaka i želudačne kiseline.
Ukoliko posumnjate na ovako nešto, svakako je neophodno u što kraćem roku javiti se pedijatru koji će uraditi dodatne preglede i ustanoviti eventualnu terapiju ili vam dati savet kako bebi možete pomoći i zaustaviti često bljuckanje. 
Mnoge mame čije bebe imaju ovaj problem, brinu se da li će novorođenčetu ostati dovoljno hrane u stomaku nakon što deo izbaci. Meštutim, razloga za brigu nema ako beba izgleda zdravo, ima rumen ten koji deluje zdravo, jedro i glatko, ako lepo napreduje, raste u dužunu i dobija na težini, ako joj se povećava obim glavice, ako je aktivna i živahna. Sve su ovo znaci da beba napreduje kako treba.Svakako, ako beba i bude gladna u nekom trenutku, verujte, to ćete sigurno znati, ne samo vi, već i ceo vaš komšiluk. 
Kada beba dovoljno i lepo jede, primećuje se i po broju pelena koje je potrebno zameniti. U prvih nekoliko dana po rođenju, zamenićete svega dve do tri pelene dnevno, a već nakon trećeg ili četvrtog dana, biće potrebno presvlačiti je čak pet do sedam puta tokom dana. 
Nemojte da vas zabrine ako vaša beba u prvih nekoliko dana po rođenju izgubi malo od porođajne težine jer je to sasvim normalno i nema veze sa dojenjem. Veoma brzo krenuće da napreduje i dobija na težini. To najčešće bude 100-115 grama nedeljno, tj. oko 450 grama na mesečnom nivou.   

Kako možete pomoći bebi ako joj se vraća hrana? 

Mnogi roditelji ali i pedijatri preporučuju da se beba hrani češće a u manjim količinama, mešutim, ova metoda uglavnom ne rešava problem, jer čak i kod manjih količina hrane može da se desi da se ona vraća iz želuca. S druge, strane, ako unese malu količinu mleka, pa deo izbaci, beba će i dalje biti nervozna i gladna pa tek onda nije postignut zadovoljavajući rezultat. 
Ako bebu hranite na flašicu, proverite veličinu otvora na cucli jer veoma široka rupica stvara veliki dotok mleka. 
Ono što pak pomaže jeste hranjenje bebe u polu uspravnom položaju, u mirnom orkuženju i bez žurbe, kako bi mogla da jede polako, jer vazduh koji proguta tokom halapljivog obroka može dovesti do izbacivanje hrane. Takođe, veoma je važno da nakon hranjenja bebi pomognete da podrigne, kako bi se višak progutanog vazduha izbacio iz želuca. Preporuka je da tridesetak minuta nakon obroka bebu stavite da leži u malo višem položaju kako se hrana ne bi vraćala. 
Takođe, nemojte čekati da dete suviše ogladni jer su onda veće šanse da jede brzo i halapljivo ukoliko je dugo čekalo na obrok. Ako je beba starija i samim tim aktivnija, pre vraćanja u igru i intenzivnije aktivnosti, pustite je da malo odmori i bude mirna. Nemojte je stavljati ni na stomak odmah posle jela. 
Savet je takođe i da pelene i odeća oko stomaka ne budu suviše stegnute i tesne. Nije preporučljivo da dete terate da pojede sve iz flašice ukoliko vam se učini da je jelo malo manje nego inače. Poštujte njegov ritam i potrebe i ne insistirajte da popije sve. 

Kako napraviti razliku između bljuckanja i povraćanja?

Može se desiti da beba kroz bljuckanje izbaci i veću količinu hrane pa roditelji pomisle da je u pitanju povraćanje. Međutim, jedna od glavnih razlika je što se kod bljuckanja ne vidi nikakav napor i naprezanje bebe već deluje kao da se hrana samo jednostavno izlila iz usta a beba deluje srećno i zdravo, tj, ne plače, ne pravi grimase na lucu koje mogu biti rezultat naprezanja kod nagona za povraćanjem.
Ukoliko se desi da beba povraća, primetićete da je uzmemirena i da plače jer je za nju to iskustvo svakako bolno i neprijatno. Kod povraćanja hrana se izbacuje više u daljinu jer se želudačni mišići naprežu i grče. Ukoliko mislite da se kod vaše bebe ipak javlja povraćanje, obavezno je u najkraćem roku odvedite na pregled pedijatru kako bi se utvrdio uzrok i odredila terapija. 

foto: pixabay, infacol.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno