Deca
28.06.2021.

Mame, ukoliko vas muči nesanica, isprobajte ove savete

Kada beba stigne kući, jedno od najčešćih pitanja koje roditelji dobijaju je - "Kako spavate od kada je mališan stigao?". Retki su oni čije bebe od prvog dana u kući spavaju čitavu noć, bez buđenja. Ukoliko niste takav srećnik, moraćete da se dovijate i da kradete svaki minut sna. 

Nepisano je pravilo da su uglavnom najteža prva tri meseca, dok se vaš mališan i vi uhodavate, dok ga muče grčevi, dok uči da sisa i dok vi pokušavate da se naviknete na sve promene koje vam je doneo novi član porodice. No, kako je svaka beba priča za sebe, tako ovo pravilo u vašem slučaju može olako da padne u vodu, da vaše muke sa nespavanjem traju kraće, ali i daleko duže, pa bi bilo dobro da budete spremni za svaki slučaj.

Nikako ne poredite navike svoje bebe sa drugim

Prvih nekoliko meseci sa bebom svakako je emotivan period, izuzetno lep, ali sa druge strane može biti i veoma izazovan. Mladim roditeljima koji se navikavaju na novu ulogu i člana porodice, nikako nije od pomoći postavljanje različitih pitanja i upoređivanje bebe sa decom rođaka i prijatelja jer je svaka beba priča za sebe. 
Koliko beba spava? Zašto se često budi u toku noći? Kako ne spava najmanje šest sati u komadu? Zbog čega beba ne može dugo da se umiri i uspava? Kada roditelji dobiju ovakva pitanja, jedino što mogu da pomisle je da nešto sigurno rade pogrešno, da bebu možda nešto muči i slično. 
Možete da odahnete jer svakako radite najbolje što znate i ništa ne činite pogrešno. Savim je normalno da se novorođenče budi tokom noći, jer je možda gladno, mokro ili ste mu potrebni iz bilo kog drugog razloga. Svakako niste jedina mama čije dete s vremena na vreme ima nemirnu noć, ili imate poteškoće kod uspavljivana bebe. Nemojte misliti da druge mame imaju sve pod kontrolom i da je situacija sa njihovom bebom savršena. 

Nesanica se ublažava čak iako dremnete

Ako ste neispavane setite se onih dobronamernih saveta tipa „Kad god beba spava, spavaj i ti“ koje su vam sigurno dale prijateljice, majke, sestre... Zato, ako vam se spava, dremnite dok beba spava. Ne potcenjujte značaj 15, 20 ili 30 minuta sna, svaki minut je dragocen, svaki minut vraća snagu. Uostalom, postoji i nekoliko studija koje su pokazale da dve polučasovne dremke mogu da neutrališu štetu koju mozgu pričini noćno nespavanje

Ne potcenjujte odmor bez sna

Nevažno je da li ćete zaspati ili nećete, vašem organizmu će prijati kratak odmor u ležećem položaju, zatvorenih očiju. Probajte da izbacite iz glave sve teške misli i brige, jer u suprotnom nema odmora. Ne razmišljajte o obavezama koje čekaju da vi ustanete i završite ih, bilo da je reč o gomilama neopeglanog veša, bilo da treba da pomognete starijem detetu oko domaćeg zadatka. Samo leškarite žmureći, organizam će vam biti zahvalan.

Nesanica nestaje ako o sebi brinete kao o bebi

U prvim danima, nedeljama i mesecima po bebinom rođenju vi i beba morate da budete u prvom planu. Beba mora da dobije sve što joj je neophodno da raste i razvija se – mamino mleko, san, puno ljubavi i nežnosti – kao što i vi morate da dobijete sve što vam je neophodno da budete zdrave i lepo raspoložene. 
Ako vama nije dobro, neće biti dobro ni vašim ukućanima. Ako se vi ne osećate dobro, nećete moći da brinete ni o bebi, ni o sebi, ni o ostatku porodice. Ne sme da vas grize savest zato što ste lodremali u podne, ni zato što ste duže odspavali kad vam se ukazala prilika.
Savetuje se i da ne skačete iz kreveta odmah čim beba zaplače ostavite je par minuta da vidite da li će se sama umiriti, jer se to često dešava. Na taj način ćete izbeći dodatni stres i konstantnu napetost. 

Dojite, dojenje vam kupuje vreme za spavanje

Jedno istraživanje iz 2018.  pokazalo je da majke, ali i očevi dojenih beba u proseku spavaju 40-45 minuta duže od roditelja beba koje su hranjene formulom. Mamino mleko je optimalne temperature i uvek je spremno za bebu. Ako dojite ne morate noću da tumarate po kući, da prokuvavate i zagrevate vodu, da razmeravate i rastvarate prah, mućkate bočice potpuno razbuđeni jer vaše gladno čedo ne prestaje da plače. Zato se, ako nemate zdravstvenih ograničenja, opredelite za dojenje, bićete odmornije.


Ne budite bebu da biste joj promeni pelene

Ako beba ne može da spava zato što joj je pelena puna, probudiće vas da je presvučete. Međutim, ako beba spava s punom pelenom, ne budite je. Većini dece ne smeta ni malo ni puno urina, ako čvrsto spavaju i ako se ne bude zbog gladi, pa nema razloga da im vi menjate ovu naviku. Čak i ako se beba probudila da sisa, ne treba da joj menjate pelenu ako nije prepuna i ako se nije ukakila.
Takođe, preporuka je da bebu pustite da spava koliko ona želi, tj. da je ne budite onda kada vi misite da je vreme za jelo, šetnju i slično. 

Danju se izlažite suncu, noću gasite svetla

Gledajte da što više vremena provedete napolju kako biste i vi vaš mališan bili izloženi dnevnom svetlu, a za dnevne dremke bebi zamračujte prostoriju u kojoj spava. Za nju je to važno da bi što ranije usvojila obrazac spavanja, a za vas da probudite setotonin, hormon sreće, koji će vam pomoći da se lakše nosite s periodima nespavanja.

Dnevne aktivnosti vam mogu pomoći da nesanica nestane

Ovde naravno mislimo na bebine dnevne aktivnosti. Sve što mališan radi rokom dana uticaće na kvalitet i čvrstinu sna. Pravilo koje treba ispoštovati je da barem jednom dnevno bebu izvedete u šetnju makar ona bila i kratka, ako vremenski uslovi nisu odgovarajući. Pola sata svežeg vazduha pomoći če i bebi ali i vama da se bolje osećate.
Iako mnogi roditelji veruju da ukoliko dete ne spava i tokom dana, da će uveče lakše zaspati i da će san biti čvršći i neće se prekidati, ovo je ipak zabluda i dešava se upravo suprotno. Ako je dete preumorno, biće nervoznije i svakako će biti teže uspavati ga, biće vam potrebno više vremena, zbog umora san će biti lošiji a to znači više buđenja noću. 

Ne libite se da potražite pomoć najbližih ako nesanica potraje

Manjak sna povećava rizik od bolesti i postporođajne depresije, što je loše i za mamu i za bebu i zato nastojite da ne dođete u ovu situaciju. Verujte svojim instinktima! Ako ste iscrpljeni i osećate se loše zato što noćima ne spavate, zato što ste preumorni, zatražite pomoć. Zamolite partnera, majku, sestru, prijateljicu, prvu komšinicu, bilo koga pouzdanog da pazi na bebu dok se vi naspavate. Ako dojite, izmuzite se ranije, spremite mleko da bi neko njime mogao da nahrani bebu. Odspavajte onoliko koliko vam je potrebno da biste se osećale bolje.


Foto: sheknows.com, parenting.firstcry.com, sheknows.com, pixabay, babycenter.ca, unsplas

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno