Aktuelno
29.04.2022.

Izletište nije bojno polje, ne treba da bude ni smetlište

Pre tri godine čitava javnost se zgražavala nad snimcima i izjavama grupe mladića starih oko 20 godina koji su posekli tri drveta na Košutnjaku, jednom od najlepših beogradskih izletišta. Oni su naočigled izletnika na prvomajskom uranku sekirama isekli tri savršeno zdrava stabla. Želimo da verujemo da su ovi momci primereno kažnjeni i da će ta kazna preventivno delovati i na druge koji bi mogli da dođu na sličnu ideju, ali pouzdano znamo da će izletnici iza sebe ostaviti nepregledne gomile smeća.
Ne budite kao oni!

Izlet za prvi maj je mnogima jedini u toku godine

Brda plastične ambalaže, limenki od piva, gaziranih i energetskih napitaka, kesice od grickalica i još sto čudesa armija čistača uklanja danima nakon praznika iako je obaveza svakoga od nas da počisti za sobom. Ne ložite vatru ispod krošnji, ne lomite klupe i stolove, ne spaljujte travu i ne ostavljajte ni jedan jedini neugašeni komad žara za sobom.
Čak i ako ste imali sreće da zauzmete dobro mesto na livadi, ne morate do njega da dođete autom kako da ne biste morali da nosite vreće s ćumurom za roštilj, ručne frižidere i ležaljke.

Budite pristojni na izletištu

Budite pristojni i nemojte da puštate glasnu muziku, posebno ne zato da biste drugima pokazali da imate moćne zvučnike, a decu u svakom trenutku držite na oku kako ne bi ugrozila ni sebe ni druge. Takođe, ne smete da im dozvolite da svojim nestašlucima i nesmotrenom igrom ugrožavaju i ometaju druge izletnike jer znate i sami da iz toga očas posla može da izbija velika svađa, naročito ako sa druge strane imate nekog ko je pripit.

Ovaj praznik pripada svima nama i zato se potrudite da ga nikome nehotice ne pokvarite.

Foto: utroja0-pixabay, stockSnap-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno