Aktuelno
07.05.2020.

Čuvajte se krpelja. Ima ih izuzetno mnogo i to na svim izletištima

Dok smo mi, u skladu sa preporukama stručnjaka, prethodnih pedesetak dana sedeli u kućama, izbegavajući parkove, šetališta, livade, proplanke i izletišta, u prirodi su se razbaškarile razne živuljke. Većina njih, poput krpelja, jedva čeka da iskoristimo današnji prestanak vanrednog stanja i da im dođemo pod rilicu. Zbog rizika od lajmske bolesti, koju prenose krpelji, valjalo bi da budemo izuzetno oprezni i da, uprkos velikoj radosti što ponovo možemo da uživamo u aktivnostima u prirodi, zaštitimo i nas, i decu, ali i pse.



Krpelja ima na svim zelenim površinama, i u travi, i u žbunju, pa čak i na drveću. Hrane se krvlju i zbog toga su u stalnoj potraži za „domaćinom“, bilo da je reč o ljudima ili životinjama. Idealno bi bilo izbeći ih, ali nažalost od krpelja ne postoji stopostotna zaštita. Za početak, treba izbegavati šetnju kroz duboku travu i valjanje po travi i provlačenje kroz žbunje, a uz to oblačiti odeću dugih nogavica i rukava, i duge čarape svetlih boja kako biste lakše uočili da se krpelj zakačio na njih.


– Na više od 20 lokacija na teritoriji Beograda tokom monitoringa u aprilu utvrđeno je da je 10 do 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom Borrelia burgdorferi koja izaziva lajmsku bolest. Najveći procenat zaraženih krpelja otkriven u Lisičjem potoku, oko 50 odsto, na izletištu Tipčider zaraženo je oko 40 odsto krpelja, na Košutnjaku 30 odsto, a na Adi Ciganliji 20 odsto – izjavio je za RTS dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju i naglasio da je najbolje da se krpelj vadi u zdravstvenoj ustanovi.


Zbog lokalnog anestetika koji ovaj parazit ispušta iz rilice prilikom zarivanja u kožu, ujed krpelja ne boli, zbog čega može da se otkrije tek nakon nekoliko sati, pa čak i dana. Zato je važno da po povratku kući deci detaljno pregledate kožu i kosu, a da odeću operete ili makar dobro istresete. Ukoliko je krpelj ipak ujeo dete ili vas, najkasnije u roku od 24 sata tgreba da odete u najbližu zdravstvenu ustanovu, kako bi ga iščupali i poslali na analizu. Krpelja možete da odstranite i sami, ali pažljivo, i nikada ga i nipošto ne polivajte alkoholom, benzinom, acetonom ili uljem.


Krpelj se vadi dezinfikovanom pincetom. Uhvatite ga što bliže koži, malo ga povucite na gore i lagano, okrećući ga u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu, izvucite zajedno sa rilicom. Ne čupajte ga naglo, jer će mu glava ostati u koži. Mesto ujeda dezinfikujte alkoholom i povidon jodom, krpelja odnesite na analizu i pratite da li se na koži pojavljuju neke promene. Prvi simptomi infekcije nakon ujeda zaraženog krpelja najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da do pojave tegoba prođe i mesec dana, pa zato treba biti posebno oprezan.

Na mestu uboda pojavljuje se crvenilo u obliku prstena koje se postepeno širi, tako da već tada, ako već niste otišli lekaru ranije, treba potražiti stručnu pomoć.
Foto: healthline.com, umanitoba.ca, aalawns.com, gudgear.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno