Roditeljstvo
09.03.2017.

Bebin plač je obično poziv u pomoć

Mlade roditelje najviše onespokojava bebin plač. Kad se trgnete u dva noću i shvatite da nesnosna buka dopire iz kreveca kraj vas, morate da imate na umu jednu stvar: plač je nešto sasvim normalno. I bebin i vaš! Ali kako da rešimo taj strašan problem pre nego što 'bacimo' bebu ili sebe kroz prozor!

Zašto beba plače?
Veoma je bitno postaviti ovo pitanje pre nego što se donese odluka kako postupiti u slučaju neprestanog plača. Bebe plaču iz mnogo razloga i većina roditelja instinktivno nauči šta koji plač znači.

Glad: To je najčešći razlog. Čim je nahranite beba se smiri. Ukoliko se to ne desi, možda se nagutala vazduha, pa morate da joj pomognete da podrigne.

Umor: Ova vrsta plača može zvučati alarmantno. Beba se ponekad bacaka, trlja ručicama lice i pravi grimase. Obično se smiri ako je uzmete ili je malo ljuljate u krevecu.

Stres: Previše buke i aktivnosti može da izazove bebin plač. Ukoliko se stvari pogoršaju kad uzmete bebu u naručje i pogledate je u oči, možda je pod stresom. Ponekad pomaže lagana vožnja u kolicima ili kolima.

Nelagodnost: Beba može da se uznemiri ako su joj pelene mokre ili prljave, ako joj je vruće ili hladno. Proverite da li je dete suvo i adekvatno obučeno i pokriveno. Pazite da ga ne pretoplite. Provetrite prostoriju.

Bolest: Ukoliko je beba bleda, manje živahna nego inače, ima temperaturu, ili je hladna i vlažna, treba joj pomoć lekara.
Uobičajene infekcije: Upala uha može izazvati crvenilo na toj strani lica i beba onda obično stalno trlja i vuče uho. Gljivice u ustima izazivaju bele pege na jeziku. Obična kijavica muči bebu jer teško diše i ne može da se oslobodi viška sluzi.

Rast zuba: Crvene desni ukazuju na ovu tegobu, kao i stalno trpanje prstiju ili pesnice u usta. Od pomoći su specijalne kapi koje ublažavaju iritaciju i blago hlade.

Još ste zabrinuti?

Ukoliko ste se uverili da vam je beba sasvim zdrava, nahranjena i čista, a i dalje plače, možda traži vašu pažnju. Šta da radite? Babica Džina Ford, autorka knjige 'Nova zadovoljna mala beba', smatra da treba da pustite bebu da plače 10 do 15 minuta ukoliko jednostavno ne ume sama da zaspi.

Međutim, psiholog Šila Kizinger, autorka knjige 'Kako da razumete svoju uplakanu bebu', kaže: 'Takozvani kontrolisani plač je neobična lekcija za bebu. Plač je poziv u pomoć i treba da odgovorite na njega. Ukoliko to ne uradite, rizikujete da ga lišite emocionalne podrške.'

Ne postoji naučni dokaz koji bi potkrepio oprečna uverenja ovih stručnjaka. Dakle, morate da sledite svoj instinkt.

Šta je kontrolisani plač?
To znači da bebu smestite u krevetac i izađete iz sobe. Ostavite je da plače svako veče sve duže i duže. Stručnjaci smatraju da je bitno da ne dodirujete bebu kad koristite taj metod, jer dodorivanje samo povećava njeno uverenje da ćete je uzeti u naručje, pa se teže smiruje.

Kontrolisano plakanje ne treba koristiti ako beba ima manje od šest meseci, jer se tek u tom uzrastu može očekivati da prespava celu noć.

Okupajte bebu, nahranite je, pomazite je, otpevajte joj uobičajenu uspavanku i recite joj 'laku noć'. Izađite iz sobe. Ako beba plače, pustite je da se dere pet minuta. Zatim ponovo uđite u sobu i šapnite joj: 'Tu je mama, spavaj.' Ne dodorujte je.

Sačekajte 10 minuta, pa opet uđite, zatim proveravajte bebu na svakih 15 minuta. Prve noći 'procedura' obično traje sat i po, ali plakanje nikad ne traje celu noć. Svake sledeće večeri je lakše, a većina beba nauči da se uspavljuje posle nedelju dana.

Postepeno udaljavanje

Za ovu tehniku treba vam oko mesec dana. Poenta je da se malo po malo fizički udaljavate od deteta tako da mu na kraju niste potrebni da bi se uspavalo. Počnite tako što ćete mu pomoći da zaspi: ljuljajte ga, lezite kraj njega ili sedite pored kreveca. Onda, recimo, prestanite da ga ljuljate i umesto toga samo mu spustite ruku na stomačić. Nakon toga samo sedite pored kreveca. Sledeći put pomerite stolicu na metar, a onda do sredine sobe, a zatim sve dalje i dalje.

Kad zaspi ostanite u sobi još desetak minuta.

Bilo koji od pomenutih metoda možete da koristite za decu do njihove treće godine. Posle toga bi trebalo da su dovoljno odrasli i zreli da se sami uspavljuju.
Ukoliko mališan izađe iz kreveca, smireno ga vratite i ponovo izađite. Na kraju će mu dosaditi kad vidi da ne popuštate.

foto: es-us.vida-estilo.yahoo.com, charlasdemamas.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi