Lekovito bilje
08.04.2014.

Blitva - prirodni antibiotik

Spada među najzdravije povrće i odličan je dodatak zdravoj ishrani. Ovo je njeno vreme, iskoristite njene blagodeti

U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa iseckanim belim lukom je prirodan antibiotik, kada se doda i peršun, pospešuje izlučivanje urina i čisti krv.
Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje se smatraju "vitaminima za oči". Spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču, sprečavaju makularnu degeneraciju, koja je povezana sa starenjem, a u svetu najčešći uzrok slepila. Istovremeno, čuvaju i ćelije epitela, odgovornog za dobar vid. Lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da ovaj deo tela sadrži najviše luteina, jer je najviše i izložen suncu.

Blitva na lešo
Sastojci: 400 grama krompira, 800 grama blitve, nekoliko čena belog luka, morska so po ukusu, a može i obična kuhinjska, 50 grama maslinovog ulja.
Priprema: Blitvu oprati i očistiti joj zadebljali deo. Krompir takođe očistiti, iseći na kocke i staviti da se bari. Kada je napola kuvan, dodati oprano lišće blitve i dokuvati još jedno desetak minuta u nepoklopljenoj posudi. Kada povrće postane mekano, procediti ga. U posebnu činiju staviti ulje, sitno seckan beli luk i so po želji. U činiju preručiti kuvan krompir i blitvu, sve promešati i držati poklopljeno do posluživanja. Može da se služi i toplo i hladno, a predstavlja savršen prilog uz ribu ili plodove mora.

Sirova salata od mlade blitve

Potrebno je

2 veze mlade blitve
1 glavica belog luka
2 kašike maslinovog ulja
so
Priprema
Očišćene, oprane i oceđene listove blitve iseći na rezance, malo posuti solju i blago izmešati. Preliti uljem, posuti izgnječenim i sitno seckanim belim lukom.

Varivo od blitve, krompira i paradajza
Potrebno je
1 kg očišćene blitve
50 dg mladog krompira
1 kg paradajza
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
4 kašike ulja
so, mleveni biber
Priprema
Očišćenu blitvu skuvati u slanoj ključaloj vodi (paziti da se ne prekuva). Oprani i oljušteni krompir iseći na kocke i skuvati u slanoj vodi. Paradajz oljuštiti i iseći na kocke. Na zagrejanom ulju ispržiti sitno seckani crni i beli luk i sitno seckani list peršuna. Dodati kuvanu blitvu i krompir, začiniti ostalim začinima, doliti 5 dl vode i kuvati na smanjenoj temperaturi 1 sat. Jelo treba da ima dovoljno tečnosti. Ako je jelo pregusto, pred kraj kuvanja doliti toplom vodom i još malo kuvati.

slika:www.cre8.rs,http://www.recepti-svijeta.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje